В імунній системі людини і тварин знайшли «мікроорган»

5 квітня 2019 року

Вчені з Інституту медичних досліджень Гарвана (Австралія) виявили над лімфатичними вузлами мишей і людини невелику структуру, яка відповідальна за швидку імунну відповідь при повторному зараженні інфекцією. Робота опублікована в журналі Nature Communication.

Проекція максимальної інтенсивності (300 × 300 × 48 мкм) фолікула через 32 доби після іммунізації HEL-OVA. Доріжки MBC SW HEL (червоні), найкращі доріжки SW HEL B (зелені), макрофаги CD169 + SCS (рожеві), SHG (сині).

Біологи знали про існування B-лімфоцитів і їх підтипу В-клітин пам'яті (MBC). Останні - довгоживучі клони В-клітин, які забезпечують швидкий імунну відповідь і вироблення великої кількості імуноглобулінів при повторному зараженні. Вони дозволяють імунітету «пам'ятати» попередні інфекції. Незважаючи на розуміння функцій цих клітин, вчені не знали, де саме вони локалізуються. Пошук відповіді привів до відкриття «мікрооргана».

При дослідженні тканини зазвичай використовують прості мікроскопи, що має на увазі аналіз тонких зрізів (двовимірне зображення). Це, на думку авторів роботи, і послужило причиною того, що орган не виявили раніше. Зараз же вчені застосували двофотонний лазерний мікроскоп, щоб створити тривимірне зображення. Вони помітили невелику тонку структуру, розташовану над лімфатичним вузлом. Її назвали субкапсулярним проліферативним вогнищем (subcapsular proliferative foci). Саме тут дослідники виявили скупчення В-клітин пам'яті. У цьому ж місці вони перетворювалися в плазматичні клітини, які секретують розчинні антитіла й усувають загрозу для організму.

Один з учасників роботи Імоджен Моран (Imogen Moran) описав цей процес: «Це було неймовірно - бачити, як активуються В-клітини пам'яті і утворюються кластери в цій новій, досі небаченій структурі. Ми бачили, як вони рухаються, як взаємодіють з іншими імунними клітинами і перетворюються в плазматичні клітини - і все це прямо на наших очах» (див. відео - В-клітини пам'яті на поверхні субкапсулярного пролиферативного вогнища - Subcapsular Proliferative Foci (©Nature Communication).

У статті вказується, що вакцино-індукований імунітет залежить від генерації B-клітин пам'яті (MBC). Однак, де і як МБС реактивуються для отримання нейтралізуючих антитіл, залишалося невідомими. У статті показано, що МВС попередньо розташовані в субкапсулярной ніші лімфатичних вузлів, де при реактивації антигеном вони швидко проліферуються і диференціюються в антитіло-секретують плазматичні клітини в субкапсулярних проліферативних вогнищах (SPF). Ця нова структура збагачена для сигналів, що забезпечуються Т-фолікулярними хелперними клітинами і антиген-презентуючими субкапсулярними синусовими макрофагами. У порівнянні з одночасними вторинними зародковими центрами, SPF мають чіткий одноклітинний молекулярний ключ. Тут спостерігається картина міграції клітин і вихід плазматичних клітин. Більше того, SPF зустрічаються як у лімфатичних вузлах людини, так і миші. Це свідчить про те, що вони зберігаються протягом еволюції ссавців. Опубліковані дані показують, що SPF є місцем імунологічної пам'яті, яка може бути використана для швидкої мобілізації вторинних відповідей антитіл і поліпшення ефективності вакцини.

Автори підкреслили, що вивчення тканин під мікроскопом почалося триста років тому, але живі організми досі зберігають незвідані секрети. Вони припустили, що механізми, відкриті в субкапсулярному проліферативном вогнищі, можуть змінити способи вакцинації в майбутньому.

Джерела: 1, 2, 3

Підготував проф. В. Трокоз

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook