Ян Янський: першовідкривач груп крові

3 квітня 2019, 13:26

Чеський лікар, психіатр і невролог Ян Янський, першовідкривач чотирьох основних груп крові, народився 3 квітня 1873 року в Празі, у купецькій родині. У молодості навчається в гімназії, а після закінчення школи продовжує студії на медичному факультеті Празького університету, який закінчив у 1898 р.

У 1899 р. Янський став лікарем у празькій  психіатричній клініці. Як психіатр, Ян Янський займався взаємозв'язком між аглютинацією крові і психічними захворюваннями з самого початку своєї медичної практики. Після кількох років досліджень він приходить до усвідомлення того, що таких відносин не існує, про що опублікував роботу «Hematologická studie u psychotiků» (1907). Крім іншого, в цій публікації він класифікував кров по чотирьох групах: I, II, III, IV. Однак це фундаментальне відкриття не оцінюється під час його створення - сам Ян Янський не присвячує себе дослідженню крові, психіатрія знаходиться в центрі його діяльності, він також проводить багато неврологічних досліджень, інтенсивно орієнтується на проблему спинномозкової рідини. У 1914 році Ян Янський став професором Чеського університету в Празі і заступником головного лікаря психіатричної клініки. У тому ж році, після початку Першої світової війни, він був мобілізований на фронт в якості лікаря, поки в 1916 році через серцевий напад не демобілізувався. Він повертається на батьківщину і після Першої світової війни працює на посаді начальника Нейропсихіатричного відділення Військового госпіталю в Празі. Але через три роки, 8 вересня 1921 р. у Черношицях поблизу Праги він помер від ішемічної хвороби серця.

У 1921 році американська медична комісія визнала пріоритет Янського в класифікації по чотирьох групах перед Карлом Ландштайнером, який у своїй класифікації привів тільки три групи крові, проте отримав за своє відкриття Нобелівську премію 1930 року. Класифікація Янського використовується і в даний час. Крім Янського чотири групи крові виділяв Вільям Лоренцо Мосс, проте позначив I і IV групи протилежно системі чеського серолога, що призводило до помилок при переливанні крові, поки стандартним не стало позначення з використанням символів «A», «B» і «0».

Історія відкриття Яном Янським груп крові досить цікава. Ян Янський, співробітник психіатричної клініки на Катержінской вулиці в Празі добре знав, що навіть при сильній втрати крові переливання краще уникнути, оскільки пацієнт, швидше за все, від цього помре. Але коли одна з його пацієнток, яка страждала нав'язливим бажанням накласти на себе руки, розбила вікно, порізала собі вени уламком скла і почала вмирати від крововтрати, Янську чомусь погодився на пропозицію чоловіка перелити хворій його кров. Через кілька днів пацієнтка стала одужувати - принаймні, в тому, що стосувалося її фізичного стану. Психічні проблеми залишалися.

За словами співробітників чеського Інституту гематології та переливання крові, з доби середньовіччя і до початку XX століття вважалося, що від групи крові залежить характер і темперамент людини, а також його схильність до тих чи інших психічних розладів. Слово "сангвінік", що означає один з чотирьох типів темпераменту за Гіппократом, походить від латинського sanguis - кров. Янський працював з пацієнтами, що мали психічні розлади, і намагався знайти якусь взаємозв'язок між зсіданням крові та психіатричним діагнозом. З розладом психіки вчений спочатку пов'язував і той факт, що одна з його пацієнток після переливання крові не вмерла. Янський за кілька років дослідив кров більше 3 тисяч своїх пацієнтів: вивчав, як групуються кров'яні тільця в крові однієї людини, коли в неї потрапляє кров інших людей. На цьому принципі сьогодні проводиться аналіз, що визначає групу крові людини. Але, навіть не дивлячись на таке велике дослідження, взаємозв'язку між розладами психіки та кров'ю людини знайдено не було. Результати дослідження Янського були оприлюднені під час виступу перед членами лікарської спільноти, а роком пізніше - в 1907 році - опубліковані в місцевому медичному журналі під згаданою вище назвою ("Гематологічне дослідження у психотиків"). Частиною цієї публікації було і відкриття чотирьох основних груп крові людини і присвоєння їм чисел від одного до чотирьох (I, II, III, IV).

Своє дослідження Янський проводив практично одночасно з віденським патологоанатомом Карлом Ландтштейнером, який на декількох зразках крові, взятих у своїх колег, описав три групи: 0, A і B. Він не знав, що існує ще одна група, що позначалася AB, - її на підставі дослідження Ландтштейнера відкрили його учні. За це в 1930 році Ландтштейнеру була присуджена Нобелівська премія з фізіології і медицини. Австрійський вчений опублікував своє дослідження раніше за Янського, хоча першість можна оскаржити, оскільки в США у той же час було опубліковано аналогічне дослідження, тільки групи крові були пронумеровані не від одного до чотирьох, а навпаки. Його автор - Вільям Лоренцо Мосс - посилався у своїй роботі на статтю саме Янського.

Незважаючи на визнання першості за австрійським патологоанатомом, дослідження Янського було широко відоме та використовувалося для медичних цілей, оскільки він не тільки описав групи крові, а й запропонував умови, за яких переливання не приведе до летального результату. В результаті в різних країнах стали користуватися різними системами: в Східній Європі і Азії медичні співтовариства прийняли систему Янського, а в Західній Європі - Ландтштейнера. А це вже загрожувало лікарською помилкою. Тому Міжнародне товариство з переливання крові прийняло рішення, що буде використовуватися тільки буквена номенклатура, тобто, 0, A, B і AB, тому що вона з'явилася першою. У деяких інших пострадянських країнах паралельно прийняті обидві системи: група крові вказується відповідно до міжнародної класифікації, а в дужках - відповідна римська цифра.

Сьогодні вже не настільки важливо, якою системою користуються в тій чи іншій країні, оскільки зараз відомо, що груп крові не чотири, як думали сто років тому, а більше 300 різних антигенів, які в даний час класифікуються в 33 системах. Головна небезпека такого розмаїття криється в тому, що при переливанні крові не завжди може спрацювати найпростіша система поділу на чотири групи і в людському організмі почнеться реакція відторгнення, яка може привести до смерті. Крім антигенів, наявних у людини в крові від народження, протягом життя з'являються і нові антигени: це реакція організму на вживання певних продуктів харчування, на стан навколишнього середовища тощо. Проте, в будь якому разі відкриття Яна Янського було надзвичайно великим і важливим науковим досягненням його часу.

На честь видатного вченого почесним донорам Чехії вручається медаль із зображенням Яна Янського. Його відкриттю присвячено чехословацький фільм "Таємниці крові".

Джерела: 1, 2, 3

Підготував проф. В. Трокоз

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook