Вдосконалення практичних умінь й навиків з професійної діяльності еколога на виробництві

1 квітня 2019 року
Житомирський маслозавод компанії «Рудь»

Вдосконалення практичних умінь й навиків з професійної діяльності еколога на виробництві

 

Професійна діяльність еколога охоплює широкий спектр виробничих функцій та практичних навиків щодо охорони навколишнього середовища та захисту об’єктів довкілля. З метою ознайомлення виробничих функцій еколога на виробництві та вивченні основних екологічних функцій, для студентів зі спеціальності «Екологія» було організовано виїзне практичне заняття до Житомирського маслозаводу компанії «Рудь». Завод відомий масштабами виробництва морозива на території України і за її межами. Підприємство несе повну відповідальність за якість та безпеку виробленої продукції, а також впливи на екологію.

В ході проведення практичного заняття студенти мали змогу визначити основні показники якості молочної продукції, простежити технологічні схеми виробництва продукції з дотриманням міжнародних екологічних стандартів. Студенти переконалися, що виробництво молочної продукції здійснюється відповідно до впровадження та сертифікації систем екологічного менеджменту, якості та харчової безпеки, а також впевнились, що виробництво докладає невпинних зусиль до попередження та мінімізації забруднення.

В ході певних дискусій з робітниками виробничих цехів, студенти звернули увагу на те, що функціонування будь-якого виробництва пов’язане з рядом екологічних аспектів: утворення пари аміаку; використання води; утворення викидів в атмосферу продуктів згоряння природного газу; використання природного газу; використання миючих та дезінфікуючих засобів; утворення відходів сировини; утворення викидів в атмосферу СО при спаленні бензину; утворення викидів від згоряння палива. Також студенти зауважили, що на підприємстві застосовуються сучасні методи управління, в основу яких покладені міжнародні стандарти категорії ISO.

Під час проведеного виїзного практичного заняття студенти ознайомилися з виробничими функціями, набули навиків з процедури впровадження екологічної паспортизації підприємств та застосування систем екологічного менеджменту, а також ознайомились з системою впровадження на виробництві тріади «екологічна освіта - екологічна культура - екологічне виховання», що є основним засобом впровадження екологічної політики.

 

 

Хочемо висловити вдячність за сприяння у проведенні виїзного практичного заняття для студентів з спеціальності «Екологія» та підтримку в її організації декану факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Миколі Долі, а також завідувачу кафедри екології агросфери та екологічного контролю Володимиру Чайці.

 

Людмила Вагалюк,

Віта Строкаль,

доценти кафедри екології агросфери та екологічного контролю

НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook