Вільям Гарвей - засновник сучасної фізіології народився 1 квітня 441 рік тому

1 квітня 2019, 9:04

Англійський лікар, анатом і природознавець, засновник сучасної фізіології та ембріології Ві́льям Га́рвей (англ. William Garway) народився 1 квітня 1578 р. у Фолкстоні, графство Кент (Великобританія).

Вільям Гарвей створив вчення про кровообіг, зокрема довів, що серце є активним м'язовим осередком кровообігу і що кров рухається в одному напрямку по замкненій системі кровоносних судин. Описав мале і велике кола кровообігу. У 1628 році в своїй книзі «Про рух крові» він заявив, що артерії та вени мають протилежне призначення, що до органу кров тече тільки по артерії, а по венах повертається назад до серця. Іншими словами, Гарвей відкрив, що одна і та ж кількість крові здійснює в організмі круговий рух. У ті часи це було революцією в науці, бо йшло врозріз з вченням древніх авторитетів. Гарвей заявив: «Я вважаю, що анатоми повинні вчитися і вчити не по книгах… але у майстерні природи». Відкриття Гарвея було вороже сприйняте католицькою церквою. Гарвей закликав до ретельного дослідження організму і представив стільки незаперечних фактів на захист свого вчення, що не тільки переміг супротивників, але і ввів у науку експеримент, досвід для вивчення роботи людського тіла. Гарвей також вивчав зародковий розвиток тварин. Вчений вважав, що всі живі організми розвиваються з яйця.

Учений Вільям Гарвей народився 1 квітня 1578 в містечку Фолкстон на південно-східному узбережжі Англії, графство Кент. Батько Томас Гарвей був купцем, членом муніципалітету Фолкстона, графство Кент, займав пост мера в 1600 році. Вільям був старшим з дев'яти дітей (сімох синів і двох дочок) Томаса і його дружини Джоан Хальк. Сім'я Гарвей перебувала в спорідненості з Першим графом Ноттінгема. Відомий сер Деніел Гарвей, син племінниці Вільяма - британський купець і дипломат, англійський посол в Османській імперії з 1668 по 1672 роки. У 11-річному віці Вільям закінчив початкову приватну школу Джонсона. Після цього батько, побачивши успіхи сина, відвозить його в Кентерберійську королівську школу, де грунтовно ставилися до освіти. Так, в старших класах учні писали твори на латині у віршах і прозою. Розмовляти школярам дозволялося тільки грецькою або латиною. В Кембриджський університет він вступив у 15-річному віці на медичний факультет. 31 травня 1593 року його прийняли на навчання в Говілл-Кайюс-коледж. Але коледж йому закінчити не вдалося через хворобу. Тому завершити освіту він вирішив за кордоном. В кінці 1599 – початку 1600 року вчений відправився вивчати медицину в Падуанський університет. Вільям Гарвей не пропустив жодного заняття. Навесні 1602 року йому вдалося блискуче провести докторський диспут, після якого йому присвоїли ступінь доктора медицини. До Англії Гарвей повернувся на початку 1603 року. Перше, чим він вирішив зайнятися, це здобуття ступеня доктора медицини від англійського університету. Після отримання другого докторського диплома в Кембриджському університеті, вчений зайнявся в Лондоні лікарською практикою. 4 травня 1603 року дослідник успішно склав іспит для отримання ліцензії, яка давала йому право лікувати людей по всій Англії. За успішну діяльність і заслуги Вільяма Гарвея 5 червня 1607 року обрали в члени Королівської колегії лікарів. Він зайняв кафедру хірургії та анатомії, де пропрацював аж до своєї смерті. У лютому 1609 року обійняв посаду спочатку молодшого, а потім головного лікаря Лондонської лікарні Св. Варфоломія. У 1618 році Яків I і Карл I запросили вченого в якості лейб-медика.

Після тривалої лікарської практики Вільям Гарвей почав проводити глобальні дослідження організму людини і тварин. Вчений започаткував розвиток сучасної фізіології. До нього в науці панували ідеї древніх медиків, серед яких виділявся Клавдій Гален. Раніше передбачалося, що в організмі тече 2 види крові – одухотворена і груба. Перша циркулює по артеріях, забезпечуючи тіло життєвою силою. Друга з печінки розноситься по венах і служить для харчування. Гарвей відкинув ідеї Галена, за що піддався гонінню з боку церкви. Він  виявив у людини центральний механізм, який відповідає за транспортування крові до тканин. У 1628 році вийшла публікація праці вченого «Анатомічне дослідження про рух серця і крові у тварин». У ньому він дав опис малого і великого кіл кровообігу. Гарвей був першим, хто довів, що серце – це безперервно працюючий механізм, який забезпечує постійний рух крові в організмі по судинах.

Вільям Гарвей демонструє королю Карлу I теорію кровообігу

Під час життя Гарвея вчені вважали, що існує можливість самозародження живого з неживого. Наприклад, черв’яків - з бруду або жаб - з мулу. Вільям Гарвей проводив дослідження в галузі ембріології, вивчаючи зародження життя в живих організмах на курячих яйцях. У 1651 році він опублікував «Дослідження про зародження тварин», де описав картину ембріонального розвитку козулі і курчати.

Вільям Гарвей помер 3 червня 1657 року в будинку свого брата в Рохамптоне. Вранці того дня вчений хотів заговорити і виявив, що у нього паралізований мову. Він знав, що це кінець, проте послав за лікарем і знаками пояснив, що потрібно кровопускання. Операція не допомогла, ввечері Гарвея не стало. Опис подій, що передували смерті, дозволяє думати, що причина смерті - крововилив у мозок з судин, травмованих через подагру: ліва середня мозкова артерія відмовила, що призвело до поступового накопичення крові в головному мозку. За заповітом майно вченого розподілили між членами сім'ї, значна сума грошей відійшла Королівському коледжу лікарів. Видатного вченого поховали в Хампстеді, графство Ессекс, в каплиці між тілами двох його племінниць. 18 жовтня 1883 членами Королівської колегії лікарів з дозволу родичів останки вченого були перепоховані в саркофазі разом з його роботами.

Могила Вільяма Гарвея


Цікаві факти

  • Вчений 9 років проводив досліди, перш ніж сформулював поняття про циркуляцію крові в організмі.
  • Про особисте життя Гарвея відомо мало. У 1604 році він одружився на Елізабет К. Браун, дочці Ланселота Брауна, лондонського лікаря. У подружжя не було дітей.
  • У лікарні Святого Варфоломія Гарвей заробляв близько 33 фунтів на рік.
  • Вільям з дружиною жив у Ладгейте. Ще два будинки в Західному Смітфілді були закріплені за ним як додаткові пільги до посади лікаря.
  • Зберігся опис зовнішності 37-річного Гарвея: людина самого низького зросту, з круглим обличчям; його очі маленькі, дуже темні і повні духу, волосся - чорне як ворон і кучеряве.
  • Кажуть, що Гарвей був любителем кави і темряви. У темряві йому краще думалося. Вчений часто страждав безсонням.
  • Колеги критикували його за підхід до лікування пацієнтів: створення гігієнічних умов для хворого, забезпечення правильного харчування, призначалися ванни.
  • В останні роки життя страждав подагрою, і через сильні болі був змушений приймати настоянку опію.
  • Володів латиною та давньогрецькою мовою.
  • У віці 24 років Гарвей став доктором медицини Падуанського університету.
  • Він дуже любив читати, а також обожнював спостерігати за птахами.
  • Читав лекції з анатомії по всій Англії протягом семи років.
  • Помилково стверджував що всі живі істоти з’являються з яйця.
  • Прокинувшись вранці 3 червня 1657 року Вільям Гарвей відчув, що це останній день його життя. Вчений попрощався з рідними і спокійно помер у себе вдома.

Джерела: 1, 2, 3

Підготував проф. В. Трокоз

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook