Як готувати висококваліфікованого фахівця-аналітика знають в ННЛ «Біоеконометрики та дейтамайнінгу»

22 березня 2019 року

22 березня в рамках засідання Ради роботодавців економічного факультету відбулася перевірка матеріально-технічної бази кафедр.

Кафедра статистики та економічного аналізу економічного факультету НУБіП України є випусковою для спеціальності «Облік та оподаткування». На її  засадах функціонує навчально-наукова лабораторія «Біоеконометрики та дейтамайнінгу». Вона забезпечує проведення лекційних, практичних і семінарських занять для студентів ОС «Бакалавр» з дисциплін «Теорія ймовірності та математична статистика», «Статистика», «Економетрика», «Економіко-математичне моделювання», «Оптимізаційні методи та моделі», «Економічний аналіз», «Аналіз господарської діяльності» та студентів ОС «Магістр» з дисциплін  «Прикладна економетрика», «Фінансовий аналіз», «Дейтамайніг» з використанням прикладних статистичних програм, таких як R та SAS.  

Основний акцент при вивченні дисциплін студентами ОС «Бакалавр» відводиться на використання MS Excel, де є величезна кількість інструментів, які надають можливість для упорядкування, узагальнення та аналізу інформації з можливістю визначення тенденції і прогнозу досліджуваного явища. Для цього зокрема призначені спеціальні статистичні функції та вбудований пакет «Аналіз даних».

Для викладання дисципліни «Дейтамайнінг» (Інтелектуальний аналіз даних) для ОС «Магістр» за спеціальністю «Облік і оподаткування» спеціалізації «Стратегічний облік і бізнес-соціальна аналітика» використовується мова програмування R. Це безкоштовне програмне забезпечення, яке надає можливості поглибленого аналізу статистичних даних. Функціонал даної програми надзвичайно широкий – від можливості використовувати її як звичайний калькулятор до побудови економетричних моделей, прогнозування часових рядів, здійснення кластерного аналізу тощо. Особливої уваги заслуговує її розширений функціонал при візуалізації даних. Тобто є можливість будувати 2D і 3D графіки, діаграми, можливість працювати з не числовими даними. Однією з сильних сторін R є легкість, з якою можна створити добре сформовані графіки, включаючи математичні символи та формули, де це необхідно. Спільнота R є однією з найпотужніших структур відкритих джерел.

Аналогом програма R є SAS (Statistical Analysis System). Вона в основному використовується для наукової роботи науково-педагогічними працівниками та аспірантами кафедри. На даний час науковою тематикою кафедри є «Формування аналітично-прогностичної системи управління стратегічним розвитком підприємств аграрної сфери».

 SAS призначений для забезпечення універсального доступу до даних і забезпечує дружній інтерфейс. Програма дає змогу здійснювати аналіз електронних таблиць, надає доступ до даних, статистичний аналіз. Продукти SAS є платною послугою, їх можна придбати окремо або в комплекті. Кафедра користується програмою на правах віддаленого доступу після заключення університетом договору у 2018 р. з компанією «SAS». Інструмент SAS більш широко використовується у великих підприємствах, оскільки він містить більше таких джерел та ресурсів, як форуми, користувацькі клуби, тренери, веб-сайти, макро- бібліотеки та книги. SAS пропонує більше попередньо визначених математичних і фінансових функцій, серед яких амортизація, складні відсотки, грошовий потік, гіперболічні функції, факторіали, комбінації та механізми тощо

Викладання дисциплін забезпечується висококваліфікованими викладами кафедри. Більшість з них пройшли стажування в університетах Америки та Європи.

 

 

Запрошуємо до співпраці підприємницькі структури до співпраці та абітурієнтів на навчання!

 

 

 

Леся Воляк

 

старший викладач кафедри статистики та економічного аналізу

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook