ПОГЛИБЛЮЄМО СПІВПРАЦЮ З ПРОВІДНИМИ НАУКОВИМИ УСТАНОВАМИ УКРАЇНИ

22 березня 2019 року

Відповідно до пропозиції завідувача, професора В. А. Томчука на засіданні кафедри було вирішено здійснити ряд заходів щодо поглиблення співпраці з провідними науковими установами Національної академії наук України (НАНУ). На виконання цього рішення професор В. О. Трокоз відвідав провідну наукову установу в галузі фізіології людини і тварин, відому своїми досягненнями в усьому світі, – Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця НАНУ.

Під час зустрічі з керівництвом інституту та його провідними науковцями були обговорені важливі питання проведення ювілейного ХХ з’їзду Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка з міжнародною участю, у підготовці якого члени товариства, співробітники нашої кафедри беруть активну участь, адже у нас працюють член Центральної ради товариства, професор В. І. Карповський та член редакційної ради Фізіологічного журналу В. О. Трокоз. Узгоджені окремі питання публікації статей співробітників нашої кафедри у Фізіологічному журналі та функціонування Українського фізіологічного товариства і Фізіологічного журналу.

Керівництво Інституту дало згоду на проведення наукового стажування науково-педагогічних працівників кафедри на базі цієї провідної наукової установи. Досягнуто домовленості про те, що після узгодження програми стажування наші співробітники будуть вивчати питання молекулярної фізіології, фізіології іонних каналів, вісцеральних систем, а також сучасні методи фізіологічних досліджень. Керівником стажування директор Інституту академік О. О. Кришталь призначив відомого вченого-фізіолога, завідувача відділу імунофізіології, доктора біологічних наук, професора, заслужений діяч науки і техніки України Янчій Роман Іванович.

ДЛЯ ДОВІДКИ

Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця Національної академії наук України був заснований 1953 року в результаті злиття Інституту експериментальної біології і патології Міністерства охорони здоров'я Української РСР та Інституту клінічної фізіології Академії наук Української РСР.

Обидва інститути були засновані у 1931–1934 роках в результаті ініціативи академіка О. О. Богомольця, всесвітньо відомого вченого, який був директором і науковим керівником цих двох установ до 1946 року. Протягом 1946–1953 років керували інститутами експериментальної біології і патології та клінічної фізіології відповідно – О. О. Богомолець та Р. Є. Кавецький.

Наукова діяльність інститутів мала велике значення для розвитку фізіології. В цих інститутах вивчались і досліджувались алергія, імунітет, гіпоксія і розвиток пухлин, а також найбільш важливі питання ендокринології, геронтології та геріатрії. На основі наукових досліджень O. O. Богомольця створено оригінальні концепції, які стали важливими віхами у розвитку деяких галузей фізіології. Серед них є фізіологія сполучної тканини, ефекти переливання крові, реактивність організму, цитотоксичних сироваток тощо.

У 1953 році А. М. Воробйов, член-кореспондент НАН України став директором новоствореного Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця. З 1956 до 1966 року інститут очолював академік НАН України А. Ф. Макарченко. За цей час було створено відділи електрофізіології (під керівництвом академіка НАНУ Д. В. Воронцова), загальної фізіології (на чолі з академіком П. Г. Костюком), біофізики (під керівництвом члена-кореспондента НАНУ А. А. Городецького), фізіології старіння (голова – доктор медичних наук Н. В. Лауер) та інші.

З 1966 по 2010 рік інститут очолював академік НАНУ П. Г. Костюк. З 2011 року директором інституту є академік НАНУ, доктор біологічних наук, професор, лауреат державної премії України в галузі науки і техніки O. O. Кришталь.

Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця є науково-дослідним центром в галузі молекулярної фізіології, біофізики, нейрофізіології, патологічної фізіології. В інституті вперше в колишньому Радянському Союзі було застосовано мікроелектроди для дослідження структурно-функціональної організації нейронних центрів, біофізичних і молекулярних механізмів нейронного збудження і гальмування. Були розроблені і застосовані методи внутрішньоклітинного діалізу соми клітини для дослідження мембранних і молекулярних механізмів нервових функцій клітин. Отримані нові дані про фізичні та хімічні процеси в нервових і м'язових клітинах, механізми синаптичної передачі, про іонні механізми збудження. Було виявлено порядок участі та відповіді на подразнення різними групами нейронів кори, а також механізми гальмівних процесів в корі головного мозку.

Визначено модулюючий вплив різних частин мозку на серцево-судинні рефлекси, взаємозв'язок між центральними та периферичними механізмами регуляції тонусу судин при функціональному навантаженні. Було розроблено оригінальні моделі гострого дистрофії міокарда, що призводить до шоку. Важливі дані були отримані про імуногенні порушення серцево-судинної системи.

Були розроблені новий комплекс методів визначення ефективності, стан і рівень підготовки спортсменів, методи функціональної діагностики серцево-судинних і респіраторних захворювань. Запропоновані нові методи дослідження вищої нервової діяльності людини і розроблено відповідне обладнання. В інституті виконані дослідження з визначення інтенсивності праці, розробки фізіологічних критеріїв професійного відбору, метод оптимізації дози мінеральної води "Нафтуся", що дозволило підвищити ефективність курортного лікування хвороб нирок і печінки.

В Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця знаходяться офіси Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка, членами якого є співробітники кафедри біохімії і фізіології тварин ім. М. Ф. Гулого НУБіП України, та Фізіологічного журналу, що індексується Scopus, в якому представлені найновіші досягнення української та зарубіжної фізіології людини і тварин.

При підготовці матеріалу використані джерела: 1, 2, 3

Професор Віктор Трокоз

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook