ЗУСТРІЧ ІЗ МИСТЕЦТВОМ

19 березня 2019, 10:35

 Нещодавнов Державній бібліотеці України для юнацтва студенти 1-2 груп 4-го курсу економічного факультету та магістранти-перекладачі 1-го курсу гуманітарно-педагогічного факультету мали унікальну можливість поспілкуватися з українським скульптором, художником, письменником Русланом Анатолійовичем Найдою.

         Руслан Анатолійович – надзвичайно цікава і колоритна особистість. Народився він у Семипалатинську, тому про перші роки життя згадує як про роки на  полігонах ядерних випробувань у степах Казахстану, потім був переїзд на Одещину, до і проявилася творча душа і обдарування юнака.
         Під час навчання в Українській академії мистецтв (кафедра скульптури) його поглинув вир ренесансних дев’яностих. Кінні та піші краєзнавчі та етнографічні походи, відродження українського козацтва,кобзарський цех Миколи Будника – усі ці віхи за плечима митця.
       «Вивчення прадавніх цивілізацій, - розповідав Руслан Анатолійович, -  привело мене в Америку, де разом з дружиною Лесею Гончар ми багато подорожували Месоамерикою, вивчаючи культури майя, ацтеків та інків. Мав численні виставки скульптури і графіки і на тому континенті, і в Європі. Близько десяти років ми проживали та працювали в м. Балтиморі, там були написані «Казки портового міста» і роман «Балта-Бруклін-Балтимор» про реалії іммігрантського життя.»
         Та рідна земля покликала повернутися. Після повернення на Батьківщину впродовж останніх п’яти років Руслан Найда написав повість «Редут» про будні зимових барикадах Євромайдану, «Козацький роман» і кулінарний бестселер «Козацька кухня» та інші твори, які вийшли у видавництві «Ярославів Вал», були презентовані студентам і дуже їх зацікавили.
        Нині митець ілюструє книги, створює героїчну скульптуру українського степу зі сталі. Але основне його захоплення – козакування. Разом з однодумцями він самовіддано працює над розвитком козацьких поселень на Подніпров’ї. Один із таких однодумців - український громадсько-політичний діяч, науковець, публіцист, бард, заслужений діяч мистецтв України Володимир Гонський - приєднався до аудиторії під час зустрічі, і тоді студентство почуло ще й неймовірно мелодійні козацькі пісні.
         Зустріч захопила її учасників, адже пройшла жваво, невимушено, навіть весело, хоча проблеми, яких торкалися її учасники, були досить серйозними, - родина, Батьківщина, нація, патріотизм. Студенти вдячні Державній бібліотеці України для юнацтва та доценту кафедри культурології Тетяні Михайлівні Мисюрі за її організацію.
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook