90 РОКІВ УКРАЇНСЬКОМУ ФІЗІОЛОГІЧНОМУ ТОВАРИСТВУ ІМ. П. Г. КОСТЮКА

7 березня 2019, 9:58
У 2019 році минає 90 років (за іншими даними – 91 рік) від заснування Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка. Українське фізіологічне товариство є потужною суспільною організацією з великими традиціями, діяльність якої спрямована на об’єднання вчених-фізіологів, створення умов для ефективного наукового співробітництва, підвищення ефективності і авторитету української фізіологічної науки.
У липні 1928 року за ініціативи і при безпосередній участі академіка О. В. Паладіна було створено Українське товариство біохіміків. Зважаючи на те, що до його складу увійшли не тільки біохіміки, але також фізіологи і фармакологи, у 1929 році Товариство було перейменовано на Українське товариство фізіологів, біохіміків і фармакологів. У такому вигляді воно існувало до 1959 р. В 1959 році відбувся розподіл цього товариства на три самостійні – Українське товариство біохіміків, Українське товариство фізіологів і Українське товариство фармакологів. Саме тому цей рік можна вважати датою ще одного народження Товариства. Цього ж року Українське фізіологічне товариство увійшло до складу Всесоюзного фізіологічного товариства ім. І.П.Павлова як національне товариство і в такому вигляді існувало до 1991 р.
У 1994 р. делегатами XIV з’їзду Українського фізіологічного товариства (Київ) було прийнято рішення про новий статус Товариства як самостійної організацї. Українське фізіологічне товариство налічує більше 700 членів, які працюють у складі 19 відділень практично у всіх регіонах України. Українське фізіологічне товариство є колективним членом трьох міжнародних організацій – Міжнародної спілки фізіологічних наук (International Union of Physiological Sciences, IUPS) з 1986 р.; Федерації Європейських Фізіологічних Спілок (Federation of European Physiological Societies, FEPS) з 1995 р.; і Спілки фізіологічних товариств країн СНД, з 2003 р.У 2010 році товариству було присвоєно ім'я Платона Костюка.
Громадська організація "Українське фізіологічне товариство" є добровільною і самоврядною науково-громадською організацією громадян України, котрі проводять дослідницьку та/або викладацьку роботу у царині комплексу наукових дисциплін, які об'єднуються під терміном "фізіологія".
 
Президентом Товариства є видатний вчений в галузі фізіології людини і тварин, доктор біологічних наук, академік НАН України, член Європейської академії, член-кореспондент РАН Олег Олександрович Кришталь. Друкований науковий орган Товариства – Фізіологічний журнал, який індексується базою Scopus.
 
У діяльності Товариства активну участь беруть співробітники нашої кафедри. Зокрема, професор В. І. Карповський є членом Центральної ради Товариства, а професор В. О. Трокоз – членом редакційної ради Фізіологічного журналу.

Як уже повідомлялося – у травні цього року в м. Києві відбудеться ХХ з’їзд Товариства. 

В. Трокоз

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook