Розпочато дослідження за новим науковим напрямком

5 березня 2019, 17:29
На кафедрі фармакології та токсикології розпочалися наукові дослідження на тему "Наукове обгрунтування та створення лікарських засобів на основі феруму (IV) для ветеринарної медицини". Актуальність даної тематики є беззаперечною як в Украні, так і в світі.
За інтенсивних технологій ведення тваринництва, зокрема свинарства на промисловій основі та відсутності належних профілактичних заходів, захворювання новонароджених поросят на ферумдефіцитну анемію складає 100 %, а загибель сягає до 35%.
 
 
Нині найбільш ефективними засобами для лікування тварин за гіпохромної анемії та її профілактики є ферумдекстранові препарати, що являють собою комплекс феруму (ІІІ) з декстраном. Вони широко застосовуються у багатьох країнах світу під різними торгівельними назвами: фарпект, гемодекс, веррест (Великобританія), урзоферан, міофер (Німеччина), ферріфат (Угорщина).
 
 
В Україні ферумдекстранові препарати виробляються у недостатній кількості.
Препарати феруму (ІІ) та феруму (ІІІ) здатні спричиняти побічні реакції – блювання, запалення кишечнику та діарею. Препарати феруму (ІІ) володіють прооксидантними властивостями і здатні ініціювати вільнорадикальні реакції, що призводить до ушкодження органів і тканин. За парентерального введення можливі алергічні реакції, інколи анафілактичний шок.
Комплекси феруму (IV) у формі клатрохелатів не матимуть таких властивостей завдяки своїй структурі, яка визначає підвищену стійкість сполуки, у тому числі в агресивних середовищах.
Отож, актуальною проблемою у медицині як гуманній, так і ветеринарній є профілактика та лікування хворих за ферумдефіцитних станів організму різного походження. використання препаратів, які будуть розроблені нами на основі клатрохелатів феруму (IV), допоможе вирішити цю проблему.
Дослідження проводиться на стику таких наук як неорганічна хімія та ветеринарна фармакологія. 
Початковим етапом проведення дослідження, на якому базуватимуться наступні напрямки при виконанні поставлених завдань є дослідження патентно-кон’юктурної та прикладної бази закордонного та вітчизняного досвіду включення клатрохелатів до складу лікарських засобів. На початку експериментального вивчення нових лікарськи засобів необхідним етапом є вивчення їх гострої та хронічної токсичності. 
В. Духницький, І. Деркач
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook