Коні спроможні розрізняти емоції людини

1 березня 2019 року

Дослідження показали, що коні здатні розпізнавати людські емоції. Вчені з'ясували, що тварини цілком реально можуть розрізняти радісний і розсерджений вираз обличчя людини.
Експеримент проведено на 28 конях (21 мерин, 7 коней), яких відбирали з п'яти конюшень в Сассекс і Суррей (Великобританія). Стимулами були ламіновані високоякісні кольорові фотографії A3 (42 × 29,7 см) двох моделей, встановлених на дошці розміром А1 кожен, з одним позитивним (щасливим) і одним негативним (сердитим) зображеннями (див. фото). Вираз обличчя перевіряли за допомогою опису системи кодування (FACS).

(a) Стимули (ліворуч – позитивні, праворуч – негативні); (b) експериментальна установка (E1 – експериментатор 1, що фіксує коня, коли той дивиться в бік стимулу; E2 – експериментатор 2 за дошкою, який тримає фотостимул; трикутники – кінокамери).

У ході досліджень зоопсихологи з Британії показали, що при вигляді злих осіб, коні дивилися лівим оком. Зазвичай, така поведінка є реакцією на негативні подразники. Більш того, при цьому у тварин фіксували прискорене серцебиття, а також спостерігали інші ознаки стресового стану. Автори експерименту Amy Victoria Smith, Leanne Proops, Kate Grounds, Jennifer Wathan і Karen McComb підкреслюють, що коні здатні також розпізнавати різні емоційні стани й у інших тварин. Також варто відзначити, що на негативні емоції коні реагують активніше, ніж на позитивні. Швидше за все, їм дуже важливо швидко визначати можливу загрозу. Реакція на злих осіб може виступати в якості свого роду сигналізації, що в свою чергу дає можливість підготуватися до агресії з боку людини чи іншої тварини.
До речі, вченим вдалося з'ясувати, що за багатством міміки кінь поступається тільки людині. Якщо людина висловлює свої почуття за допомогою очей, брів і губ, то кінь робить це за допомогою м'язів губ, ніздрів і очей.
Аналогічні дослідження проводяться й на тварин інших видів, зокрема собаках, які теж можуть читати емоції людини і реагувати на них за допомогою свого голосу.
Отже, поряд з висновками авторів статті, що така реакція тварин забезпечує міжвидову комунікацію, вона викликає цікаві питання про спільність та адаптивність емоційного вираження та сприйняття між видами.

Джерело: © Biology Letters (https://doi.org/10.1098/rsbl.2015.0907).    

Переклад і редакція В. Трокоз

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook