Geo-Wiki: наукова ініціатива та волонтерство для вивчення лісів світу

24 лютого 2019, 10:23

        Люди змінюють світ і прискорення негативних для природи змін вражає. Звісно, це можна «не помітити», якщо робити вигляд, що нічого особливого не відбувається, або вважати, що від думки і дії однієї людини нічого не зміниться.

     Для отримання більших знань про планету науковцями зі всього світу в Міжнародному інституті прикладного системного аналізу(International Institute for Applied Systems Analysis, Австрія, м. Лаксенбург) було ініційовано проект Geo-Wiki (www.geo-wiki.org), у рамках якого за 10 років було створено численні унікальні бази даних геопросторової інформації. І, що принципово важливо, особливу роль у розвитку проекту відіграли волонтери. Хорошим прикладом є реалізація командою Geo-Wiki спільно з волонтерами проекту з аналізу глобального розподілу сільськогосподарських полів за розмірами.

     Однією з наукових та інноваційних стратегій Європейського Союзу є підтримка біорізноманіття, яке суттєво залежить від стану та структури лісів. Вплив людей на лісові екосистеми очевидний, але досить складно назвати конкретні параметри цих змін з часом за просторових особливостей поширення лісіву глобальному вимірі.
     З метою вивчення впливу людей на ліси команда Geo-Wiki започатковує масштабну кампанію для аналізу впливу людей на ліси, поширення плантацій та порушень у лісових екосистемах. Як не дивно, але в Африці ще має місце підсічне землеробство, а в окремих країнах плантації, зокрема пальмові й евкаліптові, зайняли місце природних лісів. Вражаюче швидко вирубуються тропічні ліси в Південній Америці, а в північній частині Євразії величезні площі лісів порушені внаслідок лісових пожеж. Це лише декілька прикладів впливу антропогенних і природних порушень на лісові екосистеми, на жаль, їх дуже багато. Не є виключенням й Україна, оскільки численні пожежі в лісах, погіршення їхнього здоров’я, нелегальне добування бурштину та лісове браконьєрство роблять свою «чорну» справу. Лісівники охороняють і захищають ліси, однак не завжди вони мають достатньо повноважень і можливостей протидіяти цим порушенням, хоча саме їхні зусилля забезпечують відновлення загиблих насаджень.

Сільськогосподарські угіддя на місці вирубаних лісів у Парагваї
(за матеріалами www.geo-wiki.org)

Підсічне землеробство в Африці
(за матеріалами www.geo-wiki.org)

Вирубування тропічних лісів в Південній Америці
(за матеріалами www.geo-wiki.org)

Недоторкані тропічні ліси в Африці
(за матеріалами www.geo-wiki.org)

Заліснення староорних земель в Чернігівській області (Україна)
(за матеріалами www.geo-wiki.org)

     Першим кроком реалізації цього задуму став Nature Map Regional Forestry Expert Workshop в Міжнародному інституті прикладного системного аналізу, проведений для об’єднання зусиль лісових експертів з різних країн світу. Для участі у цьому науковому заході були запрошені співробітники кафедри таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України Володимир Блищик та автор цього допису. Для лісових експертів було непростим завданням виявлення і класифікація впливу людей на лісові екосистеми в різних куточках планети. Вчені підготували основу для глобального аналізу поточного стану лісів, плантацій і поширення агролісівництва.

     Найголовніше, що до цього проекту за кілька тижнів може долучитися кожен бажаючий як волонтер і зробити свій внесок у вивчення впливу людей на ліси усієї планети. Скоро буде оголошено початок цієї кампанії, а для участі в ній потрібно буде зареєструватися на сторінці проекту www.geo-wiki.org. Слідкуйте за проектом також у соціальних мережах (www.facebook.com/GeoWiki).

     Як волонтер ви можете допомогти дізнатися більше про ліси у глобальному вимірі.

Зробіть це!

Андрій Білоус, 
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook