Звіт кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського на Вченій Раді агробіологічного факультету

25 лютого 2019 року
     21 лютого завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва Віталій Жемойда доповів про навчальну, наукову та методичну роботу кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського. Від зупинився на історії та наукових школах кафедри, представив потенціал у дослідженнях, навчанні студентів.
    Обсяг державного замовлення магістрів за освітньо-професійною програмою «Селекція і генетика» становить – 10 осіб (2018-2019 н.р.);
     Тривалість навчання – 1 рік і 6 місяців;
     Підготовка закінчується випускною магістерською роботою;
     Здобувається кваліфікація «Агроном-дослідник»;
     Випускники освітньо-професійної програми мають можливість проходити практичне навчання з подальшим працевлаштуванням в установах з якими заключені договори про стратегічне партнерство:
-         ІФРіГ НАНУ;
-         Інститутом біоенергетичних культур і цукрових буряків НААНУ;
-         Миронівським інститутом пшениці ім. В.Н.Ремесло;
-         ННЦ «Інститут землеробства» НААНУ;
-         СГІ НЦСіН НААНУ;
-         Носівською селекційною дослідницькою станцією;
-         Українським інститутом експертизи сортів рослин;
-         ТОВ «Степова»;
-         ТОВ «Агрофірма Колос» та іншими - у відділах НДЗ НАН і НААН;
-         насіннєвих інспекціях;
-         інших агрохолдингах, державних та приватних насінницьких компаніях.
     Для підвищення якості навчання відкрито ННЦ «Молекулярно-генетичних досліджень», навчальну лабораторію цитогенетичних досліджень. Завданням для кафедри залишається проходження практики магістрами в тих підприємствах і установах, де вони планують працевлаштовуватися.
     Науковими досягненнями кафедри є передача до Центру генетичних ресурсів рослин України:
- 18 джерел короткостебловості жита озимого;
- 4 інбредних ліній кукурудзи;
- 4 зразків квасолі звичайної з комплексом ознак високої продуктивності;
- 2 білоквіткових самофертильних ліній люцерни посівної;
- одержані свідоцтва про реєстрацію 2 ліній кукурудзи;
- гібрид кукурудзи Нубісел, рекомендований до внесення в Державний реєстр сортів рослин України з 2019 р.
Основні завдання та проблеми кафедри:
- створення, систематичне оновлення та удосконалення навчально-лабораторної бази, методик експериментальних досліджень та технічних засобів навчання, комп’ютеризація та інформатизація навчального процесу;
- створити в університеті при кафедрі лабораторію генетико-селекційних досліджень для проведення ДНК паспортизації та освоєння студентами нових методів створення сортів та гібридів польових культур;
- активізувати підготовку, видання і реалізацію навчальної, наукової, навчально-методичної літератури та іншої видавничої продукції.
- польова лабораторія селекції кафедри знаходиться в ВП НУБІП України «Агрономічна дослідна станція» забезпечена тільки вагами для визначення маси насіння з ділянок селекційних розсадників, вологомірами зерна та ручними пристосуваннями для догляду за станом посівів ( сапи, граблі, лопати).
- об’єднати грошові находження держтематик та госптематик для закупівлі сучасної техніки, зокрема: сівалки для посіву кукурудзи, соняшнику, ґрунтообробної і особливо збиральної техніки (розмова про ведення насінництва без збиральної, очисної, калібрувальної, сушільної баз - нереальна). 
- відсутність малогабаритної техніки для сівби, догляду за посівами та збирання насіння зернових, олійних, кормових культур унеможливлює подальшу плідну селекційну роботу по створенню сортів та гібридів. Необхідно терміново закупити сівалку точного висіву( «Клен») та комбайн («Сампо 250 та 500»).
- для збереження цінних селекційних зразків (зернових, зернобобових, лікарських, овочевих, плодових) побудувати сховище (організувати термокамери для зберігання насіннєвого матеріалу).
- для цього необхідно виділити приміщення, створити сховище з регульованим температурним режимом для збереження селекційних зразків.
 Пропозиції
щодо підвищення ефективності роботи та розвитку
кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 1. Посилити профорієнтаційну роботу по залученню талановитої сільської молоді для вступу в НУБіПУ на спеціальність «Селекція і генетика» шляхом активізації роботи Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик». Для цього необхідно знайти можливість і прописати в умовах вступу до НУБіП України хоч деякі пільги переможцям даного конкурсу.
 2. Посилити профорієнтаційні заходи в аграрних коледжах України та сільських школах (особливо на тих територіях, де знаходяться науково-дослідні установи, які ведуть селекцію та насінництво с.-г. культур, зокрема, Носівка та Прилуки (Чернігівська обл.), Рокині (Волинська обл.), Березоточа (Полтавська обл.), Миронівка (Київська обл.).
  3. Забезпечити аудиторії № 61 та 57 сучасними засобами подачі інформації;
4. Активізувати роботу професорсько-викладацького складу по підготовці та виданню підручників, методичних посібників, залучати до викладання певних спеціальних дисциплін провідних спеціалістів провідних НДЗ України (зокрема Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків, ННЦ «Інститут землеробства» НААНУ, Інституту експертизи сортів рослин України).

 5. Активізувати роботу студентського наукового гуртка з залученням студентів всіх курсів. 

    Голова робочої групи по перевірці роботи кафедри за звітній період С. М. Каленська проаналізувала роботу кафедри, порівняла її з роботою провідних вишів світу. Акцентувала увагу на необхідності проведення профорієнтаційної роботи з метою відкриття ОПП на ОС «Бакалавр» з назвою, яка б відповідала профілю кафедри. Для цього необхідно поєднати професіональні кадри, талановиту молодь-студентів та обладнання.

     З запитаннями до завідувача кафедри виступили професори Копілевич В. А., Танчик С. П., доценти Марчук І. У., Завгородній В. М. та ін.
     В обговоренні взяли активну участь віце-президент НААН, професор Роїк М. В., доцент кафедри Альохін В. І. та ін. Позитивно оцінивши роботу колективу, зазначили розвиток кафедри, наголосили на важливості розвитку ряду аспектів науково-дослідної, навчальної робіт та виконання заходів, що забезпечать підтвердження статусу дослідницького університету, запропонували схвалити звіт. 

 

Юлія Дмитренко,

асистент кафедри генетики,
селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook