«З журбою радість обнялась…». Літературна кав’ярня до 140-річчя від дня народження Олександра Олеся

22 лютого 2019 року
З журбою радість обнялась…
В сльозах, як в жемчугах, мій сміх.
І з дивним ранком ніч злилась,
І як мені розняти їх?!
 
Чарівна мелодія і художнє слово пронизують людські душі так само, як сонячне проміння голубі небеса, проникаючи в найменший закуток Божого світу. Особливу силу має слово поетичне – дивне поєднання думки, почуття і фантазії талановитого лірика. Таким майстром слова був і Олександр Кандиба, який увійшов у літературу під ніжним псевдонімом Олесь.
22 лютого 2019 року була проведена літературна кав’ярня «З журбою радість обнялась…» до 140-річчя від дня народження Олександра Олеся. Студенти групи 104-МД, викладач української літератури О.О. Федоровська разом з учнями 9-11 класів Горенської ЗОШ І-ІІІ ступенів та їх вчителем української літератури Т.В. Дворник перегорнули сторінки трагічної повісті життя і творчості нашого земляка, сповненої радощів і смутку, захоплень і розчарувань, глибоких душевних борінь і розпачливих настроїв.
Через незмірну даль років до нас долинув безсмертний голос Олександра Олеся в поезіях «Згадую: так я в дитинстві любив…», «Жита з волошками…», «Не беріть із зеленого лугу верби…», «О слово рідне!..», «Лебідь», «Чари ночі», які з натхненням декламували учні та студенти.
Понад сімдесят років назад відійшов у вічність поет, так і не зустрівшись із рідним краєм, якого не бачив 25 років. Сьогодні він повернувся до нас болісною, совісливою творчістю, з якою і познайомилися учні та студенти в нашій літературній кав’ярні.
 
 
 

Оксана Федоровська, викладач української літератури 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook