Викладачі кафедри садівництва ознайомили ірпінських ліцеїстів з історією та сьогоденням садівництва України

25 лютого 2019 року

Викладачі кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка знайомлять учнів Ірпінського ліцею інноваційних технологій з фундаторами вітчизняного садівництва та проводять профорієнтаційну роботу

 

19 лютого 2019 року викладачі кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України доктор с.-г. наук Кондратенко Т.Є. та кандидат с.-г. наук Кузьмінець О.М. відвідали НВО Ірпінський ліцей інноваційних технологій. Метою зустрічі було ознайомлення учнів з діяльністю родини Симиренків, походженням сорту Ренет Симиренка та розповісти про перспективи навчання у НУБіП України.

 

 

Ліцеїсти зацікавлено слухали про походження прізвища Симиренко: початок родоводу йде від козака Степана, прозваного на Січі Семируким за хоробрість і вміле володіння зброєю. Згодом це прізвисько трансформувалось у прізвище Симиренко.

Син Степана, Федір Симиренко, заробивши певний капітал разом з родиною Яхненків (оренда крупорушок, торгівля борошном), стояв у витоків вітчизняного виробництва цукру з цукрових буряків.

Його сини, Платон і Василь розвивали цукровий бізнес, побудувавши декілька цукрових заводів та обладнавши їх паровими цукроварочними машинами, побудували машинобудівний завод та два пароплави.

У 1856 році Платон Федорович Симиренко заклав три плодових насадження: одне біля Млієва (Черкаська область) та два - на Платоновому хуторі, де ще 8-річний майбутній «Король російського плодівництва» Левко виконував деякі роботи.

Левко Платонович Симиренко закінчив Одеський сільськогосподарський інститут. За революційні погляди відбув (1879-1887 рр.) заслання до Сибіру, де мав можливість розробляти технологію вирощування плодових культур у сланцевому саду, яка рятувала дерева від вимерзання в суворих кліматичних умовах. Після заслання він повернувся до родинного маєтку в Мліїв, де організував помологічний розсадник і маточний сад. До 1912 року колекція налічувала більше 3 тис. сортів плодових, ягідних, горіхоплідних та декоративних культур, які частково описано в 3-х томах «Помології». Згодом колекційний сад і розсадник став найкращим у царській Росії, а колекція культур - найбагатшою в Європі.

 

Учні дізнались, що продовжувачем родинних традицій став і Володимир Левкович Симиренко, який був засновником Млієвської садово-городньої дослідної станції, Всесоюзного науково-дослідного інституту південних плодових і ягідних культур (нині Інститут садівництва НААН), очолював кафедру плодоовочівництва у Київському сільськогосподарському інституті. У 2012 році його ім’ям було названо кафедру садівництва НУБіП України.

Ліцеїсти вперше довідались, що популярний сорт Ренет Симиренка не був виведений Левком Платоновичем, походження його досі невідоме, а лише описаний ним у колекційному насадженні батька, названий на честь Платона Федоровича Симиренка та поширений у Степовій зоні України.

На завершення розповіді про видатних українців діти із задоволенням куштували яблука сорту Ренет Симиренка і отримали в подарунок від кафедри садівництва том «Помології» Левка Платоновича та два томи «Часткового сортознавства» Володимира Левковича.


У другій частині зустрічі ліцеїсти дізналися про спеціальності агробіологічного факультету, переваги навчання в одному з кращих ЗВО України, наукову діяльність студентів, підготовчі курси до ЗНО на базі університету, додаткові бали при вступі за умови участі в олімпіаді, дні відкритих дверей та можливість співпраці їхнього навчального закладу з кафедрами універститету.

 

Особливо жваво йшло обговорення питань щодо селекції та розмноження сортів плодових культур, феномену яблуні-колонії в Сумській області, взаємного впливу сортів різних строків достигання, щеплених на одному дереві та ін.

Загалом, зустріч була корисною, як дітям, так і викладачам та вчителям, оскільки дозволила поєднати цікаву інформацію про видатних українців з необхідністю обирати життєву дорогу та дізнатися про наш навчальний заклад.

 

Асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Оксана Кузьмінець

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook