Студент механіко-технологічного факультету Рубанка Альберт про навчання в Технічному університеті Йлдиз за програмою Мевлана у Туреччині

17 лютого 2019, 12:48
механіко-технологічний факультет

На одній із пар викладач з опору матеріалів Чаусов Микола Георгійович розповів про цікаву програму навчання по обміну у ВУЗах Туреччини "Mevlana". Він розповідав, що його студенти їздили в Анкару і були забезпечені стипендією. Мене зацікавила данна інформація.

Студенти, які бажають поїхати повинні мати: середній бал - 4 і більше, повинні вчитись не нижче другого чи третього курсів. Бажаючі повинні пройти інтерв’ю з координатором програми на знання англійської мови і мати високу мотивацію. До речі, хороше знання турецької мови стане вам в великій пригоді.


Я знаходився в Туреччині близько 6 місяців. В технічному університеті Yildiz ( з турецької – зірка – символ університету) я вивчав такі дисципліни: механіку рідини, передачу тепла - ті ж самі гідропривід і теплотехніка, деталі машин на основі попереднього курсу опору матеріалів, мав проект з розробки дизайну системи в мехатроніці, інженерну економіку, курси турецької мови.


 

В деяких дисциплінах, викладач читає лекції на турецькій мові, але ви можете знайти інформацію на англійській мові в презентаціях та підійти до викладача, щоб взяти завдання для роботи протягом семестру.


З курсів турецької мови я мав лише пару занять і курсовий проект, з якого я повинен був описати свої враження в Туреччині на 250 слів. Тому турецьку  мову я опановував сам, взявши в магазині необхідну літературу. Деякі студенти ходили на приватні курси, або брали приватного викладача. З інженерної економіки мене оцінювали виключно за виконане домашнє завдання, та іспит з цього предмету було здавати не обов’язково.

  

Не всі викладачі мають достатньо часу для  мінімальної консультації зі студентами. На мою думку, турецьку мову необхідно знати, навіть просто для того, щоб піти в магазин за продуктами, або  кафе.


Свій розклад я формував самостійно. Бувало, що предмети не відповідали предметам в НУБІП. Часу на затвердження предметів в документах - обмаль, ви маєте зробити свій розклад - вчасно. Якщо вам не подобається викладач, або предмет - ви можете змінити предмет, але на початку свого перебування. Документи завжди потрібно мати при собі, як їдете до офісу програми "Mevlana". В Турції є багато російськомовного населення, якщо пощастить, допоможуть в мовному бар'єрі.

  

Турки більш люб’язніші та добросердніші до іноземців, ніж в Україні та завжди допомагають з порадою.


Мої заняття проходили в першій половині дня – зранку, іншу частину дня я мав час для того щоб щось приготувати, прибрати в гуртожитку, зробити домашнє завдання та просто провести час з друзями. Зважайте на те, що час в Туреччині не змінюється, тому налаштовуйте свої телефони на турецький час. Дається один вихідний день - на День Республіки. Перед екзаменами я мав одну вільну неділю. Бали, які виставляються за іспити в кінці, є набагато важливішими за ті, що проходять в середині семестру. По їх результатам начисляється 30% стипендії - 300 лір. Взагалі перша стипендія становить 70% - 3000 лір.


Що стосується здачі іспитів – вас ніхто тягнути не буде. Вам можуть тільки прислати листа з повідомленням, що ви можете взяти підтягуючи курси і покращити свій результат. Якщо ви захочети взяти фінальний тест, то результат ваших минулих тестів буде ліквідований і при цьому.  А взагалі, навчання дуже цікаве. Викладач, інколи, може розібрати на пальцях, якщо ви чогось не розумієте. Занадто багато питань вони не люблять. Краще задати в кінці пари. Всі турки постійно ходять на пари і старанно готуються до предметів. Рівень їхніх знань дуже високий – це вам на замітку, якщо захочети конкурувати.


До іспитів я готувався дуже ретельно, опрацьовуючи кожну задачу і знаходячи аналогію їхнім термінам. Тут безсонну неділю вам гарантовано. Деякі  студенти брали по 6 - 7 курсів. 


По приїзду в Стамбул я підписав контракт з орендодавцем  в центральному районі Стамбула - Taxim.


Я жив в кімнаті розрахованій на п’ять людей. Умови комфортабельні – дві ванних кімнати, які розташовані на двох поверхах. Приміщення знаходилось в підвалі.

  

Більше простору і світла коштує більше. Я платив 130$ в місяць за маленьку кімнату з ліжком, шафою і стільцем. По контракту береться депозит. Плата береться за перший і останній місяці проживання разом з депозитом в час підписання контракту. Платити потрібно в перших числах місяця. Кімнати на другому поверсі з вищим рівнем контракту коштували 180$ в місяць. Знайти квартиру чи житло можна в групах Erasmus на Facebook. Багато студентів  розділяють вартість житла живучі в одній квартирі.


 На кампусі Davutpaşa

•      розташований басейн;

•      стадіон для футболу;

•      зали для ігрових видів спорту – баскетболу та волейболу;

•      бойові мистецтва – бокс, капуейра;

•      тренажерний зал для фітнесу та бодібілдингу.


Столові розташовані в двох кампусах Yildiz Technical University. Одна порція коштує близько 28 грн. Зазвичай це –  суп, cалат, м’ясо. В камусі району Beşıktaş розташовано два кафе, на кампусі району Davutpaşa розташовані три кафе. Ціни коливаються від 120 грн.


 Путівки в цікаві місця Туреччини по дешевій ціні до 2000 грн за путівку  в 2 – 3 дні організовує приватна студентська організація ISN. Це путівки до руїн Pammukale – Ephesus, гірський район Туреччини – Cappadocia. Також ця організація влаштовує відвідування багатьох цікавих місць в Стамбулі, інколи вони роблять різні вечірки на кораблі, в пабах чи клубах Стамбула.


 Під кінець скажу, що я дуже добре провів час. Я мав багато друзів та знайомих. Активно навчався та займався спортивною діяльністю. За цей час я відвідав багато цікавих місць, які дійсно вражають своєю красою – це Собор Святої Софії та Цистерна Базиліка. Саме там, в Георгіївському храмі, був підписаний історичний документ української православної церкви – Томас. 

Тож хороших вам вражень і світлого майбуття!

 

Студент механіко-технологічного

факультету Рубанка Альберт

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook