Навчальна лабораторія "Музей лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського"

Адреса: Навчальний корпус №1, ауд. 108

Тел.: (044) 527-82-82

Завідувач лабораторією:
Гуржій Роман Віталійович

 

 Навчальна лабораторія "Музей лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського"

 

         Історія Музею. Заснування Музею датоване 1898 роком. Тоді при зоологічній лабораторії КПІ під керівництвом професора Ю.М. Вагнера створена перша експозиція Музею. У 30-х роках ХХ століття Музей переданий новоствореному Київському лісогосподарському інституту. Відомо, що перед Великою Вітчизняною війною Музеєм завідував професор Лєбєдєв, а більша частина колекції під час війни вивезена до Німеччини.

      З 1952 року Музей очолює в майбутньому професор, доктор біологічних наук О.О. Салганський, який разом із своїм бойовим товаришем, навчальним майстром С.М. Славковим впродовж 50-ти років опікувався Музеєм. О. О. Салганським і С. М. Славковим зібрана левова частка експонатів, які представлені нині в експозиції Музею. Після виходу професора О.О. Салганського на заслужений відпочинок Музей в різний час очолювали І.В. Кириленко, А.В. Сагайдак, Ю.В. Гриб, В.М. Білоус, О.А. Слива. Нині завідувачем Музею є С.М. Шевченко.

    Чимало зусиль для створення експозиції та постачання Музею новими експонатами доклали учні та послідовники О. О. Салганського: кандидат біологічних наук В. М. Тищенко, кандидат сільськогосподарських наук А.М. Шадура, кандидат біологічних наук В.М. Смаголь, кандидат біологічних наук Г.Г. Гаврись, кандидат ветеринарних наук Д.В. Бережний, кандидат біологічних наук І.В. Давиденко.

      У 2004 році Музею рішенням Вченої ради ННІ ЛіСПГ присвоєно ім’я професора О.О. Салганського, а в 2006 році Музей згідно наказу ректора реорганізовано у навчальну лабораторію. В 2007 році в Музеї проведено капітальний ремонт та закуплено нове обладнання. З початку 2011 року оновлений Музей функціонує у своєму звичному режимі.

 

        Функції Музею. Музей активно задіяний у навчальному процесі та просвітницькій діяльності університету.

 

      Навчальна функція. На базі Музею проходять лекційні, лабораторно-практичні заняття, а також навчальні практики з лісової зоології для бакалаврів. Також Музей функціонує як навчальна лабораторія при проведенні курсів із зоогеографії, еволюції тваринного світу, мисливських трофеїв, організації полювання тощо для магістрів. Крім цього, на базі Музею вже багато десятиліть функціонує гурток біологів-мисливствознавців, започаткований професором О.О. Салганським. Нині керівником гуртка є доцент кафедри біології лісу та мисливствознавства, кандидат біологічних наук В.М. Тищенко.

    Виховна функція. Оскільки серед експонатів Музею є велика кількість видів (рись, лісовий кіт, дрохва, беркут, скопа тощо), які занесені до різноманітних «червоних» списків (Червона книга України, Бернська конвенція, Червона книга МСОП тощо), необхідно формувати у відвідувачів бережне ставлення до природи. При цьому постійно наголошується, що основною причиною зменшення чисельності червонокнижних видів є пряме або опосередковане винищення людиною.

    Просвітницька функція. Внаслідок того, що серед відвідувачів Музею є ті, які не мають біологічної освіти, у завдання Музею входить продемонструвати різноманітність фауни, природних зон та біотопів України, чому також сприяють і фотоілюстрації, розміщені на стінах Музею.

 

           Наповнення Музею. Усі експонати поділяються на експозицію та фонди та навчальні експонати.

       Експозиційні експонати поділяють на чучела, біогрупи, голови на медальйонах, гнізда птахів, роги копитних, яйця птахів – загалом більше 800 одиниць. Найбільше представлені птахи: 238 видів, які належать до 22 рядів. Ссавці представлені 50 видами, які належать до 7 рядів.

      Необхідно зауважити, що Музей наповнювався у часи СРСР, тому серед експонатів є види, нехарактерні для України – сибірський козеріг, байкальська нерпа, кабарга тощо. Є також надходження із зоопарків – шимпанзе, леопард, носоріг, пума.

        Окремо слід сказати про 11 експонатів, датовані 1907-08 роками. Це чучела пухівки, лебедя-шипуна, канюка, беркута, журавля сірого, гагарки, тхора степового, коровайки, крука і баклана. Вони належать до колекції видатного діяча охорони природи Ф. Ф. Шиллінгера. Їхня історія потрапляння до Музею, на жаль, залишається невідомою.

     Серед подарунків особливе місце займає голова лося на медальйоні, подарована професору О.О. Салганському тодішнім міністром лісового господарства СРСР О. Г. Солдатовим.

 

         Фонди. Фондові збори у вигляді тушок здійснені в основному А.П. Даниловичем (1930-50-ті рр.) і А.С. Тягуновим (1970-ті рр.). Вони слугують для вивчення закономірностей географічного поширення, біотопічного розподілу, особливостей забарвлення, систематичного поділу, тобто виконують суто наукову функцію. У зборах представлені 154 види птахів (14 рядів) та 19 видів ссавців (2 ряди).

 

       Навчальні експонати. До них відносяться черепи, скелети та хутро, які активно задіяні в навчальному процесі при вивченні особливостей будови птахів та ссавців. На жаль, площа Музею обмежена, тому не всі експонати помістились у приміщенні Музею. Частина з них представлена у аудиторії № 105, у діарамах «Карпати», «Крим», «Полісся», «Лісостеп», «Степ» і «Водно-болотяні угіддя», які знаходяться на третьому поверсі 1 навчального корпусу, а також у біогрупі між першим та другим поверхами.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook