Розпочав роботу навчально-методичний семінар «Модель AGMEMOD та побудова сценаріїв»

29 січня 2019 року
НУБіП України

 29 січня 2019 року на базі економічного факультету НУБіП України на кафедрі глобальної економіки розпочав роботу, навчально-методичний семінар «Модель AGMEMOD та побудова сценаріїв». Лектор курсу - Марія Богонос, яка спеціально прилетіла для проведення семінару в Київ з Іспанії, де Марія працює в Scientific/Technical project officer Joint Recearch Centre (JRC), European Commision.
 Семінар відкрив декан економічного факультету, професор Анатолій Діброва, який наголосив, про важливість застосування сучасних методів при моделюванні та прогнозуванні економічних процесів. За допомогою AGMEMOD можна доволі точно проаналізувати вплив політичних сценаріїв, що дозволить підвищувати якість дослідницьких робіт на всіх рівнях. Модель нині включена до магістерської та аспірантської програм економічного факультету. Її практичне застосування сприятиме підвищенню кваліфікації викладачів та буде використовуватися для публікації наукових статей.
 Урочисто від імені ректора університету Станіслава Ніколаєнка учасників семінару привітав проректор з навчальної і наукової роботи, академік НААН України, професор Сергій Кваша, який відмітив унікальність моделі AGMEMOD, а також можливість її практичного застосування у навчальному процесі, підвищення кваліфікації викладачів та подальшого використання для публікації наукових статей.


 

 З вітальним словом виступив керівник Німецько-українського агрополітичного діалогу Фолькер Зассе побажав успіхів учасникам семінару та відмітив, що модель AGMEMOD застосовується Єврокомісією для аналізу Спільної аграрної політики та розвитку агропродовольчого ринку і базується на використанні моделі часткової ринкової рівноваги. Таким чином AGMEMOD допомагає приймати правильні політичні рішення.


 Практичним досвідом використання моделі AGMEMOD при підготовці магістерських робіт студентами, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Прикладна економіка» зі спеціальності 051 «Економіка», поділилася професор Наталія Вдовенко, завідувач кафедри глобальної економіки.
 Далі слово взяла лектор та авторка проекту Марія Богонос, яка відмітила, що моделювати аграрну політику непросто, тому вдвічі приємніше, що НУБіП має для цього ресурси, які дозволяють зробити це грамотно.


 На семінар зареєструвалось 25 осіб, серед яких науково-педагогічні працівники, аспіранти, економічного факультету НУБіП України, аспіранти Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, науково-педагогічні працівники Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка, науково-педагогічні працівники Одеського національного економічного університету, науково-педагогічні працівники Житомирського агроекологічного університету, старші наукові співробітники ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН.


 Під час роботи між учасниками семінару та лектором відбулась жвава дискусія, щодо важливості вивчення та очікуваних результатів від унікальної моделі AGMEMOD.


 Так, Сахарук Богдан, аспірант 3-го року навчання Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, очікує, що за допомогою «AGMEMOD» він зможе робити досить точні прогнози на основі економіко-математичного аналізу та моделювати майбутній розвиток аграрного сектору України. Для аспірантів є ще один плюс моделі – це гарна база для публікації наукових програм і статей у міжнародних виданнях.

 Сментина Наталія Валентинівна, доктор економічних наук, завідувач кафедри економіки, права та управління бізнесом Одеського національного економічного університету: «Очікую отримати знання щодо роботи «AGMEMOD» з можливістю подальшого використання у навчальному процесі, наукових дослідженнях власних та студентів, для побудови та інтерпретації прогнозів та прийняття управлінських рішень залежно від сценаріїв».

 Онегіна Вікторія Михайлівна, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки та маркетингу Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка: «Модель «AGMEMOD» активно використовується для прогнозування наслідків при розробці спільної аграрної політики ЄС. Важливо те, що наразі науковці НУБіП України мають можливості опанувати технології «AGMEMOD» та щиро діляться ними з колегами. Ознайомлення з особливостями моделювання на основі «AGMEMOD» дозволить не лише підвищити якість наукових досліджень, залучити сучасні європейські технології для прогнозування розвитку аграрного сектору країни, стану аграрних ринків, а й сприятиме підвищенню рівня обґрунтованості аграрної політики, адаптації процедур розробки регуляторної політики до практики ЄС».

Олена Кірейцева, Лариса Богач,

викладачі кафедри глобальної економіки
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook