Цікавинки святкування Чунь Цзе

25 січня 2019, 8:53

      У Китаї Чунь Цзе (Новий рік) вважається одним з найпопулярніших і найулюбленіших в народі свят, що має давню історію й бере початок в епоху Шан. Існує повір'я, що в переддень нового року в домівку до кожної родини приходила міфічна тварина Нянь, поїдала харчові запаси й мала намір збагатитися сімейними статками. Єдиним захистом проти неї була сита вечеря, яку китайці ставили при вході в будинок. Чим більше їжі – тим швидше Нянь насичувався і йшов. Але одного разу звір побачив дитину в червоному одязі й сильно злякався. З цього дня у Новий рік китайці почали оточувати себе речами червоного кольору – ліхтариками, сувоями, використовували феєрверки. Святкування китайського нового року триває 15 днів. Протягом Свята Весни по всій країні йдуть масові гуляння, танці драконів, львів, видовище на ходулях.
     Уже стало доброю традицією для нашої alma mater розділяти урочисті заходи з нагоди святкування Чунь Цзе із китайськими студентами університету, які цього року відбулися 18 січня 2019 року. Ініціатором та організатором святкового концерту були відділ освіти Посольства Китайської Народної Республіки за сприяння Київського університету імені Бориса Грінченка.
     З вітальним словом до всіх присутніх звернувся Посол Китаю в Україні Пан Ду Вей, який побажав щасливого Нового Року, здоров’я та процвітання нашим країнам. Він відзначив, що співробітництво між Китаєм та Україною побудоване на принципах взаємної поваги, рівності та обопільної вигоди, не містить жодних геополітичних мотивів, не нав'язує жодних політичних умов. Аналізуючи збагачений подіями та позитивними результатами минулий рік, Пан Ду Вей відмітив динаміку в відносинах країн, зокрема в сфері освіти.

 

 

     Концертна програма була наповнена яскравими виступами китайських та українських художніх колективів. Учасники та глядачі мали можливість зануритись в атмосферу народних традицій, обрядів, пісень, танців.

 

     Святкування Чунь Цзе – Свята Весни є унікальною можливістю познайомитися з культурними особливостями і традиціями Китаю, зануритись в його історичні таїнства та духовно збагатитися. Нехай же Рік Новий сповнить кожну родину вірою і надією, радістю і любов’ю, а нашим країнам дарує щасливе, мирне життя і впевнений поступ до процвітання!

 


Лариса Афанасенко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook