Делегація університету взяла участь у ювілейній академії з нагоди 90-річчя Святійшого Патріарха Філарета

24 січня 2019 року
     23 січня 2018 року в Національному палаці мистецтв «Україна» з нагоди 90-річчя Почесного Патріарха Православної церкви України відбулася урочиста Академія.

     З-поміж тих, хто прийшов привітати ювіляра, були й представники нашого університету: декан гуманітарно-педагогічного факультету професор Василь Шинкарук, завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Лідія Шинкарук, завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка Олег Мельник, доцент кафедри філософії Світлана Шкіль.

     Життєвий шлях Святійшого Патріарха Філарета ‒ шлях відданого служіння Богові і приклад надзвичайної жертовності, любові та відданості українському народові та Україні. У 1990 році після смерті московського патріарха Пимена, Філарет відстоював право української церкви. Ініціював перейменування Українського екзархату РПЦ на УПЦ МП. У 1991 році домігся від РПЦ незалежності для УПЦ в управлінні (але не тотожне з канонічним статусом автономії).
     Розпочав процес відновлення автокефалії УПЦ КП. За що отримав анафему 1997 року від Російської церкви. Утім, 2018 року Вселенським Патріархатом анафему було визнано недійсною.
     Підтримував Євромайдан. Коли люди ховалися від беркутівців у Михайлівському соборі, він заявив, що «монастир прийняв їх, напоїв чаєм, тобто, дав їм притулок. Народ це дуже високо оцінив, згадав давні часи, коли під час монгольської навали гнані татаро-монголами ховалися в храмах».

     18 квітня 2018 року разом з Макарієм та Онуфрієм зустрівся з Петром Порошенком та офіційно передав підписи 40 архієреїв Київського Патріархату, 12 архієреїв Автокефальної Церкви і близько 10 архієреїв Московського Патріархату до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української Церкви.
     3 листопада на 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років виступив у Верховні Раді і пояснив причину українського геноциду: «Перша: це те, що на той момент перепис населення показав, що українців – 85 млн, а росіян – 65 млн. Тому безбожне радянське керівництво вирішило знищити українців, щоб не переважали над росіянами. В результаті того Голодомору, перепис 1939 року вже показав, що кількість українців становила лише 65 млн, а росіян – збільшилася. Друга: зробила свою справу цитата Бухаріна: «Хто володіє хлібом, той має владу».

     8 січня цього року Філарет отримав звання Герой України «за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної Церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності Українського народу, піднесення авторитету православ'я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди».

     Представники від НУБіП України подякували ювілярові за віру, молитву та патріотизм і побажали рясних Божих благословень на міцне здоровʼя і многія літа.

Світлана Харченко,
заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook