Новини від стратегічного партнера ДНУ "УкрНДІПВТ імені Леоніда Погорілого"

30 грудня 2018 року
смт. Дослідницьке, ДНУ "УкрНДІПВТ імені Леоніда Погорілого"

 

 

Вже другий рік в  ДНУ "УкрНДІПВТ імені Леоніда Погорілого", що знаходиться у селі Дослідницьке Київської області, триває експеримент з вирощування незвичного для України дерева – павловнії.

За 2 роки дерево вже встигло вирости у висоту до 5 метрів і до 12 сантиметрів  у діаметрі стовбура.

Саме засадження зроблене поблизу траси – Київ – Біла Церква, тож уже багато людей звернули увагу на ці незвичні для нас дерева із велетенськими листками, які виростають до 70 см у діаметрі.

Павловнія – унікальне дерево, яке за останні роки почало завойовувати українські терени. Як тільки його не називають  – драконове дерево, адамове дерево, алюмінієве дерево, дерево-фенікс, дерево-нафтова свердловина тощо.

Загалом, без перебільшення, – павловнія  може вирішити безліч проблем, завдяки тому, що це дерево здатне виростати до 5 м за рік, а його деревина має дуже високу ціну і може використовуватися при виробництві меблів, столяки, яхт, музичних інструментів, біо-газу тощо.

c1e4c0fe310b25495da8c56c762825c8Варто додати, що з одного гектара  можна отримати за 5-6 років до 400 кубометрів товарної деревини, тоді як її  вартість   коливається в межах  100 доларів за кубометр.

Також це дерево не виснажує родючий шар ґрунту, дає нові пагони після вирубки і не вимагає повторної посадки дерев  упродовж  повних 4-5 робочих циклів. Тобто після кількох вирубок павловнія буде проростати знов і знов. Живе дерево довго — від 70 до 100 років.

павловніяОкрім деревини це дерево використовують для зазеленення, адже вже наприкінці першого року – дерево сягає 4 м у висоту і створює затінок. На 4 рік дерево починає цвісти і є добрим медоносом, оскільки з 1 га можна зібрати до 700 кг меду.

Саме дерево не вибагливе до ґрунтів та не потребує частих поливі (щоправда в піщаній землі дерево таки потребує постійних поливів).

Розмножується дерево 3 способами: вирощується з насіння, розмножується вегетативно та виводиться штучно методом  Ін Вітро у лабораторіях.

5ADFAAC8711E59A1C8858937E4874EBD3CE0F00B09833E0ECBpimgpsh fullsize distr

Найбільшою проблемою залишаються морози.

4E343157F6698A4857762850E961203D99B996097C475DBF2Bpimgpsh fullsize distrОскільки дерево  потрапило до нас із Китаю, де клімат значно тепліший за український – то й українська зима для павловнії становить певну небезпеку. Так дерева після першого ж року обмерзають. На щастя, для укріплення кореневої системи, їх і так зрізають під землю – від зрізу відростає кілька стебел, з яких варто залишити одне найсильніше. Саме воно і перетвориться у майбутньому на дерево. Цей пагін за перше ж літо виростає до 5 м. у висоту. Він є значно пристосованішим до зими і може впоратися з українськими морозами.

Сьогодні продавці насіння та розсади заявляють, про те, ще дерево здатне витримувати тривалі морози, які доходять до позначки  -30 градусів. Однак на практиці, в господарстві цього ще не відчули. Найближча зима покаже, як павловнія зможе переносити українські морози.
Іван Роговський

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook