В Україні планують створити біржу біопалива та біомаси

24 грудня 2018, 21:28
м. Київ

 

 

В Україні планують створити біржу біопалива та біомаси

Вже наступного року в Україні хочуть запустити біржу біопалива та біомаси. 

Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com повідомив к.т.н. голова Біоенергетичної асоціації України Григорій Гелетуха.

«Ми плануємо запустити в Україні біржу біопалива та біомаси – долучилися до створення законопроекту, який дозволить запустити біржу вже в наступному році. Законопроект уже затверджено в Держенергоефективності й узгоджено з Мінрегіонрозвитком. Нині триває обговорення з Мінфіном, Мінекономіки та іншими профільними органами. На початку 2019 року ми маємо шанс прийняти цей законопроект, а до кінця 2019 року вже має бути запущена біржа. Якщо прийняття закону затягнеться, а без нього просто неможливо здійснити запуск біржі, в цьому випадку запуск зсунеться на 2020 рік», — каже Григорій Гелетуха.

У планах — прив’язати до біржі тих гравців, у яких буде сертифікат якості на біопаливо. Хоча це тягне за собою додаткові витрати на лабораторні дослідження (щоби знати зольність, фракційність, склад цієї біомаси), але це буде значно цивілізованіший ринок, аніж сьогодні. Адже покупець достеменно знатиме, що він купує. Зараз, купуючи біомасу, здебільшого покупець отримує  кота в мішку: ціна може не відповідати якості тощо.

«Аграріям, які захочуть продати солому у вигляді тюків, вже не потрібно буде шукати покупців деінде. Вони зможуть зайти на біржу й вибрати собі контракт, який задовольнить їхні запити. Там будуть усі ціни, все буде прозоро. Сьогодні багато хто з аграріїв не вірить, що навіть якщо він затюкує цю солому чи стебла кукурудзи, то хтось їх купить. Він не бачить покупців, а покупці не бачать постачальників. І це все відбувається через відсутність ринкового механізму. Наша система електронної торгівлі (біржа) стане каталізатором цього ринку», — розповідає голова Біоенергетичної асоціації.

До того ж, каже пан Григорій, це дасть змогу вирішити питання логістики. Адже контракти будуть передбачати вирішення цього питання, а також рентабельності перевезень. Наприклад, у нас зараз навіть дисертації пишуть і захищають по тематиці транспортування ресурсів. Науковці досліджують увесь ланцюг: від збирання біомаси, від обробки, від транспортування тощо. Врешті обчислюється, скільки енергії було витрачено на процес і перевезення та скільки енергії ми отримали в кінцевому результаті, використавши ресурс.

репост: http://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/12498-v-ukrajini-planuyut-stvoriti-birzhu-biopaliva-ta-biomasi.html

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook