Підготовка високоякісного інженера

30 листопада 2018, 11:15
м. Київ НУБіП України

 Підготовка високоякісного інженера неможлива без сучасної матеріально-технічної бази

 

  … і дороговартісної! Такою тезою ректора Станіслава Ніколаєнка і доповненнями деканів факультетів механіко-технологічного Ярослава Михайловича та конструювання і дизайну Зиновія Ружила розпочалася нарада з планування діяльності НУБіП на грудень, яка проходила на базі інженерних факультетів.

 

 

     І вже за традицією ректорат, керівники служб і підрозділів оглянули базу підготовки майбутніх транспортників, будівельників, інженерів. А дивитися було що: відкриті два-три роки тому лабораторії знову оновилися, обладнання і техніку в них доповнено, подекуди і зовсім замінено на найсучасніше. З’явилася і нова – мехатроніку, символічну стрічку відкриття яку перерізав ректор Станіслав Ніколаєнко. Маючи таку базу, потрібно оновити методичне забезпечення практичних і лабораторних робіт, відійти від «навчальної бюрократії» і формалізму до дослідництва і творчого пошуку.

  

     У своєму виступі Зиновій Ружило головною тривогою назвав профорієнтаційну роботу. І найбільший подив викликає те, що деякі колеги не розуміють кризи, не долучаються до профорієнтації на повну міру. Також одним із завдань він назвав оновлення бази і якості освітнього процесу на фундаментальних кафедрах. Ярослав Михайлович підтримуючи колегу, у свою чергу закликав усіх деканів і директорів поєднати зусилля у підготовці фахівців з тим, аби випускники бачили галузь комплексно і відповідно підходили до вирішення виробничих завдань. Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження запропонував як пілотний проект запровадити мультигалузеву магістерську програму. Ректор, резюмуючи, наголосив на необхідності набору слухачів підготовчих курсів у кількості не менше однієї групи на кожну спеціальність, залучати випускників шкіл до участі в олімпіаді для вступу в університет, проводити наукові школи юного механіка, конструктора тощо.

  

     Плани діяльності служб проректорів доповіли Ігор ІбатуллінСергій КвашаВадим Ткачук та Валерій Іщенко. А загальний план діяльності адміністрації представила учений секретар Оксана Барановська. Так, згідно з рекомендаціями Кабінету Міністрів України 22 та 29 грудня – робочі дні, які відпрацьовуватимемо за 24 та 31 грудня відповідно. Останній тиждень року буде насичений статутними заходами: 26 грудня – розширене засідання ректорату і нарада з планування, 27 грудня – звітуватимуть ННІ та факультети про діяльність в 2018 році, 28 грудня – конференція трудового колективу і засідання вченої ради університету.

     Завершуючи нараду, ректор Станіслав Ніколаєнко подякував колективів інженерних факультетів за проведену роботу, плідну співпрацю з бізнесом та поставив ряд першочергових завдань. Перше – у зв’язку з воєнним станом посилити охорону і жорстко дотримуватися порядку та відповідних інструкцій. Друге – підготуватися до старту зимової екзаменаційної сесії. Третє – тримати лад в гуртожитках, системно працювати зі студентством. Четверте – не збавляти темпи публікаційної активності у виданнях, включених до науковометричних баз. П’яте – оновлювати матеріально-технічну базу, робити заявки на придбання, протягом грудня провести засідання рад роботодавців. Шосте – готуватися до вступної кампанії, вести системну профорієнтаційну роботу. Сьоме – сформувати план навчань і стажувань в січні 2019 року. Восьме – рейтинг, до заповнення якого потрібно підійти спокійно і відповідально. Дев’яте – внести пропозиції щодо перебудови модуля в спортивну споруду. Десяте – ще раз повернутися до змісту освіти, спільно з роботодавцями розглянути навчальні плани і програми.

 

Денис Рудень

репост: https://nubip.edu.ua/node/53803

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook