У ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження створили нову сучасну навчально-наукову лабораторію регульованого електропривода та моделювання

9 грудня 2018 року

     У сучасних виробничих умах для зменшення витрат електроенергії при використанні електроприводу виробничих механізмів доцільно використовувати регульований електропривід. Саме тому для майбутніх енергетиків так важливо навчитися досліджувати характеристики регульованого електроприводу з використанням сучасного електрообладнання (частотних перетворювачів, програмованих керуючих пристроїв тощо) і проводити моделювання його роботи. Для цього у ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження створили нову сучасну навчально-наукову лабораторію – регульованого електропривода та моделювання. Вона забезпечить проведення лабораторних робіт для бакалаврів спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» з дисципліни «Регульований електропривод» і магістрів спеціальності «Моделювання регульованого електропривода».

     Це стало можливим завдяки зусиллям директора ННІ Володимира Козирського, його заступника Олексія Романенка та завідувача кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Андрія Жильцова. До формування матеріальної бази лабораторії долучилися випускники інституту, які сьогодні працюють у провідних світових компаніях. За їхньої підтримки поставлені найсучасніші частотні перетворювачі, пристрої плавного пуску та програмовані керуючі пристрої фірм Schneider Electric (надані Schneider Electric Україна,), Lenze (надані ТОВ «СВ Альтера»), Danfoss (надані ТОВ «Автоматик груп Україна»). З консультаційною допомогою фірм, які надали обладнання, провели розробку нових робочих місць та монтаж лабораторних стендів. А передував цьому капітальний ремонт приміщення, проведений власними силами колективу ННІ. Результат не може не радувати: створена лабораторія наразі є однією з кращих серед аналогічних, що функціонують в інших вишах України.

     Для повноцінного використання лабораторії необхідна була і сучасна комп’ютерна техніка. У цьому допоміг університет: за підтримки ректора вона поповнилася 15 сучасними комп’ютерами. І тепер студенти можуть проводити моделювання та дослідження роботи асинхронного електропривода, керування асинхронного електродвигуна за допомогою пристрою плавного пуску, досліджувати роботу сервоприводів та крокових двигунів з перетворювачами частоти та знімати їх електричні та електро-механічні характеристики, проводити налагодження частотних перетворювачів для роботи з електроприводами, досліджувати зміну електричних параметрів електропривода при зміні частоти струму живлення з використанням перетворювачів частоти, навчитися програмувати мікропроцесорні пристрої для управління різними електротехнічними установками.

Вікторія Ликтей,
асистент кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook