Розгляд звітів про НДР за 2018 рік

3 грудня 2018 року
НДІ економіки і менеджменту

 

3 грудня 2018 року в НДІ економіки і менеджменту

відбувся розгляд звітів про

науково-дослідні роботи за 2018рік:

 

 

Ø № 110/4-пр «Прикладні рішення забезпечення конкурентоспроможності рибного господарювання у нових умовах функціонування національної економіки »

Науковий керівник – Вдовенко Н.М. (2018-2020рр.)

1. Проаналізовано існуючі світові та національні методичні підходи до забезпечення конкурентоспроможності рибного господарства за видами та напрямами діяльності, виявлення проблем такого забезпечення з використанням субсидій як інструменту конкурентних переваг і прямої урядової підтримки за умов зростання сукупного споживчого попиту на рибу.

2. Сформовано теоретичні засади визначення напрямів розроблення заходів у аспекті удосконалення галузевого управління в умовах орієнтації економіки на світові стандарти безпеки і якості, розроблення технологій виробництва окуня, судака, щуки  розширення переліку об’єктів сертифікації для унеможливлення просування небезпеченої риби на ринки.

3. Проаналізовано і обґрунтовано складові елементи методів оцінки конкурентоспроможності галузей економіки на основі формування розширеної системи ознак, опрацювати плани Європейського Союзу на 2017-2019 рр. зі збирання інформації у системі DCF, що сприятиме прийняттю обґрунтованих рішень щодо вибору шляхів забезпечення конкурентних переваг рибного господарства.

4. Розроблено рекомендації з внесення змін до спеціальних форм первинної документації для суб’єктів рибного господарства при адаптації до вимог Європейського Союзу.

 

 

Ø № 110/546-пр «Створення інтерактивної консалтингової системи для сільського туризму»

Науковий керівник – Кальна-Дубінюк Т.П. (2017-2019рр.)

Створена база даних з інтерактивної консалтингової системи для сільського туризму та створена незалежна консультаційна фірма

 

 

Ø № 110/5-м-пр «Розробка системи формування та реалізації лідерського потенціалу молоді об'єднаних територіальних громад України»

Науковий керівник – Морозюк Н.В. (2017-2020рр.)

1.      Удосконалено поняттєво-категоріальний апарат формування та реалізації лідерського потенціалу молоді ОТГ, а саме уточнено поняття «лідер», «лідерство», «лідерський потенціал».

2.      У результаті експертного опитування посадових осіб органів місцевого самоврядування ОТГ України:

-        визначено психологічний портрет лідера, який потрібен громадам в умовах децентралізації та реформування усіх сфер суспільного життя;

-        уточнено методику визначення лідерських якості молоді ОТГ, яка враховує потреби ОТГ.

3.      На основі емпіричних досліджень (а саме зустрічей з фокус-групами молодих лідерів), визначено соціально-економічні чинники необхідні для реалізації молоддю України лідерського потенціалу. У результаті розроблена методика оцінки соціально-економічних умов реалізації лідерського потенціалу молоді в ОТГ.

4.      На основі дослідження організаційно-правових чинників реалізації лідерського потенціалу молоді ОТГ, узагальнено та систематизовано прогалини та колізії у вітчизняному законодавстві та розроблено пропозиції щодо їх усунення.

5.      Розроблено пропозиції щодо подолання проблем впровадження реформи «нова українська школа» в ОТГ та посилення її впливу на формування лідерського потенціалу молоді в умовах демографічної кризи на сільських територіях.

6.      Розроблено організаційну модель учнівського самоврядування для ОТГ та положення про учнівську раду ОТГ.

7.      На основі порівняльного аналізу досвіду України, Молдови та країн ЄС розроблено пропозиції щодо удосконалення інституційного забезпечення системи реалізації лідерського потенціалу молоді ОТГ, яка буде враховувати потреби громад.

 

 

Ø №110/548-пр «Розробка інноваційної моделі розвитку сільського підприємництва в Україні з урахуванням чинника євроінтеграції»

Науковий керівник – Забуранна Л.В. (2017-2019рр.)

Оцінено сучасний стан і тенденції розвитку сільського підприємництва в Україні.

Встановлено можливості та загрози розвитку нових форм підприємницької активності на сільських територіях з точки зору сталості процесів продовольчого забезпечення та збереження навколишнього середовища. Встановлено, що соціальна складова є чи не найбільш складною складовою (частиною) підприємницького середовища на селі. Її трансформація відбувається надзвичайно повільно, що пов’язано із застарілими формами колективної свідомості, не сприйняттям сільським суспільством реформ, відсутністю довіри, як всередині громади, так і до зовнішніх інститутів, тощо.

Визначено основні передумови диверсифікації підприємницької діяльності за рахунок активізації нових форм зайнятості населення для комплексного соціально-економіко-екологічного розвитку сільських територій. Серед причин, які найчастіше спонукають сільських жителів диверсифікувати свою діяльність, виявлено: можливість та/або необхідність розвитку; можливість отримати додатковий дохід; прагнення уникнути банкрутства; спроба зменшити або розподілити ризики; необхідність виживання внаслідок відсутності альтернативи зайнятості за наймом; можливість отримувати стабільний дохід; прагнення реалізувати професійні навички та підприємницькі здібності та ін.

Результати дослідження вказують на доцільність, з точки зору сталості процесів продовольчого забезпечення та збереження навколишнього середовища, використовувати природний потенціал сільських територій, який є сприятливим, в першу чергу, для ведення сільського господарства та дає можливість підсилити конкурентні переваги при розвитку інноваційних, популярних у світі напрямків підприємницької діяльності. Саме це є ключовою передумовою для впровадження і розвитку нових форм підприємницької активності на сільських територіях шляхом створення виробничо-переробних кооперативів (овочі, фрукти, молоко), виробництво сировини для відновлювальної енергетики (енергетична верба, солома, відходи з переробки деревини, тощо).

Систематизовані підходи до прогнозування розвитку сільського підприємництва на основі інноваційної моделі функціонування.

 

У звітному році згідно з тематичним планом виконувалось 13 наукових тем, у тому числі на основі фінансування Міністерством освіти і науки України – 3, на загальну суму 1496,60 тис. грн. Без фінансування за ініціативою кафедр виконувалось 13 тем.

Наукові дослідження за всіма джерелами фінансування та ініціативними темами здійснювали 120 співробітник НДІ економіки і менеджменту НУБіП України, у тому числі 16 докторів та 58 кандидат наук. У дослідженнях приймали участь 92 штатних наукових працівників. Крім того широко залучалися до наукових досліджень докторанти, аспіранти, студенти.

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook