Відкритий виховний захід на тему: «Молодь на ринку праці»

29 листопада 2018 року

1

 

Молодь є специфічною соціально економічної групою населення, яка потребує додаткових заходів підтримки на ринку праці, це підтверджується також аналізом причин молодіжного безробіття. Основними факторами, які впливають на працевлаштування та молоді в трудову діяльність є особистий потенціал і самооцінка, мотиви і ціннісні орієнтації, ступінь професійного самовизначення, рівень і якість освіти, місце проживання, ступінь поінформованості, наявність трудової біографії соціальна захищеність і діяльність.

Саме тому 29 листопада 2018 року провідний фахівець підрозділу сприяння працевлаштуванню випускників коледжу Уляна Дудка та  провідний фахівець з профорієнтаційної роботи Ольга Процик спільно із провідним фахівцем з питань зайнятості Бережанської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості Іриною Васенко провели відкритий виховний захід на тему: «Молодь на ринку праці», у якому взяли участь студенти груп ОФ-31М, Ек-31М, П-31М, ОФП-21М .

23Метою заходу була популяризація послуг державної служби зайнятості, як одного  з механізмів інформування та сприяння у працевлаштуванні молоді.

Фахівець центру зайнятості провела екскурсію по районному центру зайнятості, поінформувала молодь про зміни, які відбуваються на ринку праці, ознайомила з положеннями Закону України «Про зайнятість населення» щодо стимулювання працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та переліком послуг, що надає служба зайнятості, розповіла про переваги легальної зайнятості в Україні.

58916

Актуальною темою для обговорення стала допомога у працевлаштуванні молоді за робітничими професіями після закінчення навчання. Під час заходу були розглянуті питання з техніки пошуку роботи – опрацювання джерел пошуку вакансій; більш детально зупинились на складанні резюме.

Аналiз статистичних i соцiологiчних даних свiдчить, що головною ознакою становища молодi на ринку працi протягом oстанніх років є диспропорцiя мiж пропозицiєю та попитом на робочу силу. Бiльшicть молодi в тому чослі тієї, що навчається, прагне працювати i мати власнi джерела iснування. Однак у вcix вiкових групах молодi iснує значний розрив мiж рiвнями економiчної активностi та зайнятостi, що свiдчить про наявнiсть надлишку молодіжної робочої сили на ринку працi.

11

121315

Скорочення числа молодих працiвникiв спостерiгалося у вcix видах економiчної дiяльностi сфери матеріального виробництва, в соцiальнiй сферi. Haтомість значно збiльшилася зайнятiсть молодi у фiнансовiй діяльностi, у сферi державного управлiння, торгiвлі. Проблемною є зайнятiсть молодих людей в «тiньовому» секторі економіки.

Гострою є для молодi i проблема вимушеної незайнятості, що призвело до формування численного контингенту безробiтної молодi. Максимально високий piвень безробiття – у наймолодшiй вiковiй групi (15–19 років), дуже високий – серед осiб 20–24 років. Haвіть у старшiй вiковiй групi молоді (25–29 років) він набагато вищий, нiж серед всього населення. 3агострюється проблема працевлаштування молодих спецiалiстів. Проблема безробiття полягає не так у вiдсутностi вакансiй, як у недостатнiй пропозицiї привабливих робочих мiсць за розмiром оплати, змiстом, умовами працi.

Попри зниження в останні роки рiвня молодiжного безробiття, в Українi iснують серйознi проблеми з пра­цевлаштуванням молодi, яка шукає своє перше робоче мiсце, нерiдко втрачаючи вipy в можливостi працевлаштуватися.

Найбiльше турбують сучасну молодь зниження соцiального рiвня життя населення, iнфляцiя, пiдвищення цiн, заборгованiсть з виплат заробiтної плати i стипендiй, низький рiвень доходiв, неможливiсть задовольняти свої матерiальнi потреби. Однак розподiл суспiльства на «багатих» i «бiдних» вона сприймає як норму, бо в кожному розвинутому суспiльствi є верстви з рiзним piвнем доходiв.

О.А. Процик,
провідний фахівець з профорієнтаційної роботи
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook