У НУБІП України пройшов Тиждень філософії

28 листопада 2018, 17:43

З нагоди свого професійного свята – Всесвітнього дня філософії –викладачі кафедри філософії НУБіП України за підтримки деканату гуманітарно-педагогічного факультету і особисто декана факультету Василя Шинкарука провели насичений тиждень філософії.

Сьогодні глобальна цивілізація переживає один з найскладніших, найсуперечливіших періодів своєї історії. Основи індустріальної цивілізації зникають, натомість народжується нова цивілізація, сутність якої ще не є проявленою. Нова цивілізація може обрати техногенну або антропогенну орієнтацію. Цей відповідальний вибір значною мірою залежить від людства, на всіх нас. Для самозбереження та подальшого розвитку людської спільноти не існує іншого виходу, крім вироблення певної стратегії, механізмів діалогу, співробітництва та партнерства цивілізацій і держав. Саме тому нагальною потребою є формування певної філософської позиції, яка сприятиме порозумінню, а не конфронтації культур. Ця нова філософська позиція не є ізольованим зусиллям, але вона має бути «вбудована» в більш широкий філософський контекст.

Як підкреслював Дж. Серл, «філософія є найважливішим предметом, тому що всі інші предмети мають сенс тільки відносно їхніх філософських імплікацій». Кожне питання має в своїй основі філософську перспективу. Основні питання, які виникають в рамках нової парадигми відносин між людьми і суспільствами, постають і у самій філософії. Зосереджуючи увагу на філософському розумінні людини в західній і східній традиціях, досліджуючи питання, чи можуть представники різних груп/культур/рас зрозуміти один одного і подолати свої емоційні бар’єри і розумові стереотипи в процесі спілкування, ми вивчаємо наше власне «Я» і завдяки філософії по-новому усвідомлюємо переживання наших власних реальностей та істин.

Тиждень філософії почався з відкритої лекції д. філос. н., проф. Юрія Чорноморця, який присвятив свою доповідь особливостям сучасного етапу протистояння Вселенського і Московського патріархатів як виразу протистояння ліберального та фундаменталістичного проектів розвитку православ’я. Доповідь проф. Юрія Чорноморця викликала велике зацікавлення у слухачів.

Цікавими були й інші заходи. На гуманітарно-педагогічному факультеті завідуючою кафедри Інною Савицькою була  проведена відкрита лекція "Українська філософія: історія та сучасність".

Викладачі кафедри філософії провели виїзний науково-методологічний семінар "Проблеми комунікативної етики" на базі Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України.

На засіданні кафедри, куди був запрошений декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук, були обговоренні проблеми та перспективи викладання філософіських наук в сучасному університеті.

 

На юридичному факультеті доцентом Іриною Матвієнко був проведений Круглий стіл на тему "Логика і право". Студенти підготували цікаві і провокативні доповіді на різні логічні теми. Найкращою була доповідь студентки 1 курсу юридичного факультету Василевської Анастасії "Юристи люблять логіку"!

Асистент кафедри філософії Дмитро Чорноморденко провів екскурсії зі студентами факультетів конструювання та дизайну і тваринництва та водних біоресурсів до Музею Хліба при Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді та Музею вторсировини.

У кінці тижня було проведено конкурс студентських есе «Коронація філософського слова». Студенти всіх факультетів Національного університету біоресурсів і природокористування України створили свої власні філософські наративи через призму розуміння філософії як такої любові до мудрості, яка змушує людину в її відповідальному ставленні до навколишнього світу шукати та знаходити відповіді на головні питання свого буття.

У своїх пошуках істини філософія є найближчою родичкою науки, але вона значно менше, ніж наука, відсторонюється від краси. У своєму бажанні зрозуміти людину, сприяти її щасливому майбутньому філософія в чуттєво-емоційному плані наближується до мистецтва. Вона говорить не тільки з нашим розумом, але і з нашим серцем. У контексті Тижня філософії було проведено конкурс художніх робіт «Я і філософія». Наші талановиті студенти повною мірою проявили свою креативність, намагаючись відійти від жорсткого дискурсу та звертаючись до нашої фантазії, наших мрій, нашого особистого переживання буття в світі.

 

 



Такий досвід в сфері філософських підходів культивує людську силу без жорстокості, впевненість в собі без зарозумілості, співчуття без слабкості. Заглиблюючись у філософські наративи, ми вчимося інтерпретувати людську природу з різних позицій, уникати і долати міжособистісні та міжкультурні конфлікти. Учасники філософського діалогу усвідомлюють, що кожен з них має унікальний досвід, власний спосіб постановки і вирішення проблем. У результаті спілкування набуває нового звучання. Визнання багатовимірності світу та права на існування «Іншого» таким, як він є, та взаємна повага сприятиме справжній консолідації світової спільноти.

Доцент кафедри філософії
Тетяна Данилова

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook