Ректорат розглянув стан підготовки магістрів з селекції та генетики, затвердив правила прийому та план ремонтних робіт на 2019 рік

27 листопада 2018 року

     Проект Правил прийому на навчання до університету в 2019 році представила відповідальний секретар приймальної комісії Лідія Гончарук. Вона зупинилася на термінах вступної кампанії, особливостях вступу до магістратури для економістів, менеджерів, юристів та інформаційників, які будуть складати ЗНО з іноземної мови та спеціальності, обмежити кількість заяв при вступі до магістратури на денну форму трьома з трьох спеціальностей, переліку конкурсних предметів у сертифікатах ЗНО тощо. До 31 грудня 2018 року потрібно верифікувати і розмістити конкурсні пропозиції в ЕДБО. Остаточно документ буде затверджений вченою радою, після чого розміщений на офіційному сайті університету.

     Про систему підготовки магістрів за освітньою програмою «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» доповів завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва Віталій Жемойда. Від зупинився на історії та наукових школах кафедри, представив потенціал у дослідженнях, навчанні студентів. На підвищення якості навчання у цьому році було відкрито навчальну лабораторію селекційно-генетичних досліджень. Завданням для кафедри залишається проходження практики магістрами в тих підприємствах і установах, де вони планують працевлаштовуватися. Декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля поцікавився позицією щодо безконтрольного ввезення нестійких сортів рослин, зниження контролю з боку держави за цими процесами. На що завідувач зазначив: науковці кафедри беруть активну участь у загальнодержавних заходах і наголошують на цих проблемах. Перший проректор Ігор Ібатуллін звернув увагу на кадровий потенціал кафедри, який потребує значного омолодження і підсилення. Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха проаналізувала підготовку селекціонерів-генетиків в провідних вишах світу і назвала це напрям родзинкою факультету і університету. Але стане він таким тоді, коли поєднаються професіональні кадри, обладнання і талановита молодь-студенти. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко відмітив високу конкурентність випускників на ринку праці. Для поліпшення практичної підготовки він запропонував поєднати зусилля лабораторії фітовірусології та біотехнології, української лабораторії якості та безпеки продукції АПК. Начальник навчального відділу Оксана Зазимко акцентувала увагу на необхідності проведення надактивної профорієнтаційної роботи, оскільки ні в бакалавраті, ні в магістратурі немає спеціальності з назвою, яка б відповідала профілю кафедри. Ректор Станіслав Ніколаєнко доручив цю роботу поширити на випускників інших університетів, залучати школярів на підготовчі курси.

 

     Проект плану ремонтних робіт на 2019 рік презентував проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Щодо навчальних корпусів, то на 8 планується капітально відремонтувати дах, завершити покрівлю на 12-му, доутеплити корпус 15, в решті ж – передбачаються внутрішні роботи, ремонти аудиторій, місць загального користування тощо. В кампусі гуртожитки № 2, 4 – фасади, №5 – покрівлі, №1, 6, 9, 10, 11 – заміна вікон, №7 – підлоги та інші роботи. Власними силами продовжуватиметься заміна електромереж, каналізаційних мереж, вентиляційних мереж, косметичні ремонти. Заплановано відремонтувати і кімнати для аспірантів. За пропозицією проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші до документу включено витрати на ремонт спортивних споруд на території кампусу. План розглянутий і погоджений Студентською організацією та студентськими радами гуртожитками, структурними підрозділами, з доопрацюваннями буде поданий на затвердження ректору Станіславу Ніколаєнку.

     Начальник навчального відділу Оксана Зазимко доповіла про підготовку до зимової екзаменаційної сесії 2018-2019 навчального року та випуску магістрів у грудні 2018 року. Сесію складатимуть 445 груп, а це майже 9300 студентів. Графік проведення сесії та розклад іспитів затверджений і оприлюднений. За останні тижні до сесії потрібно ще раз проаналізувати успішність студентів і підвищити якість знань, ліквідувати нездачі, неатестації. Що ж до випуску магістрів, то дипломи отримають 1818 випускників, заходи з вручення заплановані на 20 та 21 грудня. Декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля, директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Козирський проінформували про підготовку до сесії в їхніх підрозділах.

     Про виконання заходів щодо реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» у 2018 році та план заходів щодо реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» на 2019 рік доповів проректор Сергій Кваша. Сьогодні документи будуть опубліковані на офіційному сайті університеті для пропозицій.

     Про публікаційну активність вчених університету доповів начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. Найбільшу цікавість викликали публікації в виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз Скопус та Вебофсайнс. За 2018 рік маємо 220 таких публікацій. Н-індекс університету в Скопусі зріс до 25. Особливу увагу потрібно звернути колективам факультетів землевпорядкування, юридичного та ННІ післядипломної освіти на цей вид діяльності.

     Кандидатури на посади науково-педагогічних працівників, які беруть участь в конкурсі на вакантні посади, представила т.в.о. начальника відділу кадрів Валентина Шаповал. Самі ж вибори пройдуть таємним голосуванням на засіданні вченої ради.

     На підготовчих курсах для вступу в НУБіП навчається 117 слухачів, про що поінформувала Оксана Зазимко. Найменша кількість з них планує навчатися на факультетах аграрного менеджменту, інформаційних технологій, механіко-технологічному та ННІ післядипломної освіти. Цим факультетам потрібно терміново активізувати залучення випускників шкіл до використання цієї можливості. Про стан набору доповіли керівники і представники факультетів механіко-технологічного Ярослав Михайлович, конструювання і дизайну Зіновій Ружило, землевпорядкування Олександр Шевченко, ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський, лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида.

     Ректорат дав дозвіл на передачу в оренду приміщення для розміщення офісу FSC, про що інформував начальник планово-фінансового відділу Олег Бронін.

     Ректорат розглянув і інші питання діяльності університету.

Денис Рудень

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook