Особливості роботи з жертвами сімейного насильства: від теорії до практики

23 листопада 2018 року

Наприкінці XX - на початку XXI ст. проблеми молоді стають особливо актуальними й розглядаються багатьма міжнародними організаціями та урядами різних країн. Так, Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

В останні роки проблема насильства все більше привертає увагу фахівців-психологів. В Україні відбуваються перші спроби запровадження й реалізації певних моделей роботи з жертвами насильства: превентивної; організації притулків для жінок; кризових консультативних центрів та центрів реінтеграції; груп взаємопідтримки та самодопомоги; впровадження навчально-тренінгових та психотерапевтичних програм.

Саме обговоренню питання насильства в сім’ї та психологічних моделей роботи із його жертвами в рамках проекту School of Practical Psychology «Школа практичної психології» кафедри психології, для майбутніх психологів була організована зустріч із практикуючим клінічним психологом, магістром психології Сергієм Якушиком, який поділився досвідом роботи в Київському міському центрі соціально-психологічної допомоги.

Обговорювана тема зустрічі «Особливості роботи з жертвами сімейного насильства», не залишила байдужим нікого із присутніх, адже проблеми в сім’ї як правило мають завуальований характер не тільки суспільний, але і особистісний. Звернення за професійною психологічною реабілітацією вимагає певної частки мужності від потерпілого. Іноді з моменту здійснення насильства до моменту звернення за допомогою проходять роки. В ході бесіди з майбутніми фахівцями, Сергій Якушик зазначив, що професійна консультація психолога допоможе конструктивно пережити те, що сталося й перетворитися з «жертви насильства» в «людину, що пережила насильство».

 

Учасники проекту детально зупинились на обговоренні емоційно-чуттєвої сфери особистості та розвитку взаємозалежних відносин. Сергій Якушик зауважив, що всі форми, методи й техніки роботи психолога будуються так, щоб дати жертві насильства можливість зрозуміти, що ніхто не намагається применшувати значення її труднощів і проблем, але саме в них, цих труднощах і проблемах, можна й потрібно шукати й знаходити засоби для поліпшення свого положення. Тим самим клієнта спонукати до пошуку власних ресурсів зміни, у якості яких виступає як його минуле, так і майбутнє, як спогади, так і уява, що допомагають шукати відповіді на проблеми в особистому досвіді.

Для глибшої рефлексії особистісних переживань, Сергій Васильович запропонував присутнім долучитися до прикладного характеру роботи та виконати психомалюнок на тему «Гніздо», після чого було проведено професійну інтерпретацію малюнка та надання зворотного зв’язку. Проведений аналіз збагатив учасників новою інформацією про самих себе, свої почуття, внутрішні конфлікти та глибинні страхи. Вони побачили, що малюнок, і головне його аналіз, може дати вихід внутрішнім конфліктам і сильним емоціям, усунути переживання, зрозуміти власні почуття.

Після обговорення проблеми насильства в сім’ї, а також проведення особистісного аналізу внутрішніх життєвих переживань, всі присутні прийшли до висновку, що дане явище потребує подальшого вивчення, та удосконалення шляхів профілактики та надання фахової психологічної допомоги жертвам домашнього насильства.   

 

Чекаємо наступної зустрічі на проекті!

School of Practical Psychology

 

доцент кафедри психології

Лариса Афанасенко

 

 

 

    

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook