Науковці НУБіП контролюють стан посівів озимини в НДГ та фітосанітарну ситуацію

12 листопада 2018 року

     Для озимини надзвичайно важливим етапом є «вхід в зиму». Стан посівів у цей період багато в чому впливає на формування майбутніх урожаїв. Саме тому у науково-дослідних господарствах університету активно моніторять фітосанітарну ситуацію посівів.

     Цього року НДГ завершили посівну компанію в оптимальні строки. Загалом було посіяно 1942,5 га різних озимих культур. Високою є і якість посіву: добре оброблений ґрунт із залученням сучасної техніки, перед посівом внесені мінеральні добрива, проведено сортозміну (де це було потрібно), придбане високоякісне насіння з високим потенціалом продуктивності, всі посіви здійснені лише протруєним насінням. Дружним сходам сприяла і достатньо тепла та волога погода.
     Однак, аномальне тепло другої половини жовтня робить актуальним, як ніколи, проведення фітосанітарного моніторингу посівів озимини. Саме це завдання виконувала моніторингова комісія кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка на чолі із завідувачем Ярославом Лікарем. Разом із представниками науково-дослідної частини університету та головними агрономами НДГ «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка Федором Воробеєм та Агрономічної дослідної станції Таїсією Григорусь вони обстежили біля 1000 га посівів озимої пшениці. Зокрема на предмет заселення шкідниками, їх складу і шкодочинність, здійснювався пошук можливих пошкоджень посівів. Для цього були відібрані зразки ентомофауни, рослин та ґрунту. Жодне поле господарств, де посіяні озимі, не залишилось без уваги.

     На посівах виявлені лише поодинокі представники сисних шкідників пшениці, а саме злакові цикадки та попелиці. Деякі рослини були пошкоджені злаковими мухами, видову приналежність яких буде встановлено після аналізу відібраних зразків. Проведені ґрунтові розкопки дозволили виявити типових представників групи багатоїдних шкідників, таких як личинки пластинчастовусі та ковалики.

     Загалом, хоча деякі відібрані зразки потребують більш ретельного вивчення, вже зараз зрозуміло: рослини знаходяться в доброму стані, масового пошкодження сходів немає, а фон наявних шкідників цілком контрольований. Це дозволяє сподіватися на хорошу зимівлю рослин з подальшим стабільним ростом і розвитком.

Ірина Артемчук,
ст. науковий співробітник НДЧ

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook