В НУБіП відкрито Центр франкофонної освіти і культури

7 листопада 2018 року

     6 листопада 2018 року відбулась значна подія для усіх поціновувачів французької мови: на гуманітарно-педагогічному факультеті було відкрито Центру франкофонної освіти і культури. На це свято завітали представники посольств Франції і Бельгії, зарубіжних університетів і коледжів, асоціації обмінів «Україна-Франція: дружба без кордонів». Не залишились осторонь і представники бізнесу – великих французьких підприємств і крупних банків, що працюють на теренах України і потребують фахівців, які володіють французькою мовою.

     Урочисте засідання відкрив декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук, який був модератором святкового відкриття Центру. Він наголосив, що створення Центру франкофонної освіти і культури стало результатом попередніх напрацювань щодо популяризації французької мови, розвитку мобільності викладачів і студентів, зміцнення зв’язків з навчальними закладами різних рівнів країн, де навчання проводиться французькою мовою.

     У вітальному слові проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку НУБіП України Вадим Ткачук відзначив важливість вивчення французької мови для участі у численних програмах і проектах НУБіП з університетами франкомовних країн і регіонів, зокрема, програм подвійних дипломів.

    Після вітального слова Василь Дмитрович розпочав панельну дискусію, запропонувавши усім присутнім поділитись своїми міркуваннями щодо перспектив Центру, можливостей співпраці та реалізації різнопланових проектів.

     Сільвен Ріголе, аташе з наукового співробітництва посольства Франції в Україні, зазначив, що відкриття Центру франкофонної освіти і культури стало черговим і далеко не першим кроком у діяльності університету й факультету, пов’язаній зі співпрацею з французькими університетами. Він вбачає великі можливості для реалізації на базі центру як окремих двосторонніх програм, так і масштабних проектів, зокрема Еразмус+.

     Ніколя Перен, аташе з питань аграрного співробітництва посольства Франції в Україні, підкреслив важливість діяльності Центру для аграрної галузі обох країн і зростання можливостей для працевлаштування студентів, які вивчають французьку мову. Він висловив сподівання, що Центр стане тією ланкою, яка об’єднає навчання, науку і виробництво.

     Філіп Жене, президент асоціації «Співробітництво Пуату-Шарант Україна», підтримав думку про перспективи і шанси студентів щодо стажувань, практик і навчання у Франції.

     Тетяна Іщенко, директор НМЦ «Агроосвіта», яка була серед ініціаторів створення Центру, привітала усіх з такою знаковою подією, і зазначила, що вбачає місію Центру в координації співпраці аграрних університетів і коледжів з тих питань, які пов’язані з франкомовними країнами.

     Представник банку «Credit Agricole Bank» Анна Якимовська звернулась до присутніх студентів з конкретною пропозицією подати резюме і пройти відбір на роботу у підрозділах банку. Представник концерну «КУН-Україна» Дмитро Довженко і координатор стипендіальних програм уряду Франції Оксана Ландо теж переконані у реальності хороших перспектив для студентів, які володіють французькою мовою. А Оділь Рембер, викладач французької мови у College Royal Holloway Лондонського університету, вже навіть провела семінар для наших студентів.     

     У дискусії взяли участь також французькі студенти: Маріус Жирар-Барбот (магістр з міжнародного права, університет Сорбонна) та Матіс Коммер (магістр з європейського права, університет Бордо).
    Зі свого боку українські студенти презентували відео-проект «А, крім того, я розмовляю французькою», який вони присвятили відкриттю Центру франкофонної освіти і культури.
     Після символічного перерізування стрічки та обміну думками під час панельної дискусії спілкування продовжилось у неформальній обстановці, де студенти й аспіранти могли звернутись до наших гостей із запитаннями й отримати поради, а викладачі – обговорити питання методики викладання іноземних мов.

     Почесні гості свята залишили записи у Книзі відгуків «Livre d’Or», яка стала ще одним символом об’єднання однодумців. Сторінки книги «Livre d’Or» будуть наповнюватись подальшими записами, а Центр франкофонної освіти і культури – конкретними справами для реалізації своєї місії.

Світлана Амеліна,
завідувач кафедри іноземної філології і перекладу

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook