ВІДВІДАННЯ ПАЛАЦУ РОЗУМОВСЬКИХ У СКЛАДІ ДЕЛЕГАЦІЇ ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

5 листопада 2018, 20:31

Насамкінець тривалої подорожі вихідного дня за 230 км від Києва 03.11.2018 р. НПП кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей у складі делегації гуманітарно-педагогічного факультету відвідали Палац Розумовських. Дізналися, що неподалік Батурина проживав козак Григорій Розум з дружиною Наталією та синами – Олексою та Кирилом, яким доля раптом подарувала незвичайне життя. У 1731 р. Олекса завдяки унікальному голосу потрапляє до Петербурга, де починає співати у палацовій церкві. Там його побачила донька Петра І царівна Єлизавета та закохалася у нього. У подальшому колишній свинопас отримав чини камергера, генерал–поручика, а з 1756 р. – генерал–фельдмаршала, був нагороджений орденом Андрія Первозванного й отримав великі маєтності у Росії та Україні. У 1744 р. відбулося таємне вінчання цариці Єлизавети та графа Олексія Розумовського. Кажуть, що вінчалися вони у невеликому дерев'яному палацику у Козельці, який не зберігся до наших днів. Під час цієї поїздки Єлизавети в Україну козацька старшина за підтримки Розумовського переконала царицю відновити гетьманство й обрала гетьманом Кирила Розумовського, молодшого Олексієвого брата.
Оглянутий палац, в якому нікому з родини Розумовських так і не довелося постійно перебувати, вразив своєю величністю, гарнітурами, кількаметровими іконами, фігурами муз-грацій, старовинним люстром та фортепіано, паркетом з цінних порід дерева, шафою для багаточисельних книг, якими опікувався спеціально виписаний з Парижа бібліотекар, комодом з червоного дерева, за який на той час можна було вторгувати 1000 вгодованих свиней, внутрішньою церковною залою з часткою мощей св. Варвари та спеціальним стільчиком для молитов.


Наочний приклад родини Розумовських у здійсненні американської мрії «з грязі- в князі» надихнув представників кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей до всебічного самовдосконалення себе як особистості та науково-педагогічного працівника.
Бажаємо всім кафедрам та дирекції гуманітарно- педагогічного факультету успіхів та очікуємо наступних спільних заходів!


старший викладач К. Якушко
доцент Л. Березова

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook