БАТУРИНСЬКА ФОРТЕЦЯ ТА МУЗЕЙ М. МІКЛУХО-МАКЛАЯ – НАШІ ОБ’ЄКТИ ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ В РАМКАХ ПОДОРОЖІ ВИХІДНОГО ДНЯ

5 листопада 2018, 20:27

03.11.2018 р. НПП кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей мали нагоду ознайомитись з цікавинками м. Батурина Чернігівської області у рамках подорожі вихідного дня, організованого профспілковим комітетом гуманітарно-педагогічного факультету.
Насамперед, наша делегація вшанувала покладанням квітів монумент безвинно загиблим жертвам Батуринської трагедії 1708 року, побувала у цитаделі Батурина з підземними потаємними ходами, оглянула будинок з восковими фігурами гетьманів Хмельницького. Дорошенка, Самойловича, Орлика, Мазепи, елементами інтер’єру та особливостями невибагливого побуту гетьманів, які, насамперед, переймалися державними справами, копіями вікопомних угод, булавами, книгами, музичними інструментами. Представників делегації зацікавив і портрет незнайомця, який тривалий час вважався зображення Мазепи – гетьмана, правлячого протягом 22 років. Колодязь цитаделі, скарбниця, макети гармат, мальовничий пейзаж околиць Батурина над урвищем р. Сейм також привабили увагу представників кафедри на території фортеці так само, як і невеличка церква, розроблена за макетом існуючої церкви Чернігівського повіту, яка була використана для зйомок художнього фільму «Вій» за мотивами однойменної гоголівської повісті.


Окрім Батуринської фортеці, делегація гуманітарно-педагогічного факультету відвідала і музей видатного географа М. Міклухо-Маклая, який походив з старовинного роду козаків, в історії якого трапився прикрий випадок зі зрадою в ім’я кохання та вбивство батьком сина-відступника, переказаний представником роду М.Гоголю у стінах Ніжинського колегіуму, що і стало основою сюжету повісті «Тарас Бульба». Дізналися, що батьку вченого наданий дворянський титул за розвиток залізничної інженерної справи, а мати власноруч допомагала розграфлювати карти подорожей своєму видатному синові, який прожив тільки 42 роки, однак став всесвітньо відомим у справі досліджування невідомих земель, розвитку ідеї рівності, просвіти та допомоги всім людям світу. Героїчна жінка зуміла після смерті чоловіка надати достойну освіту та благородне виховання, окрім Ніколеньки, також і всім іншим чотирьом дітям, які шляхом утиску власних потреб всіляко підтримували експедиції брата до Нової Гвінеї в ім’я науки.
Вдячні за можливість співучасті у всіх культурних заходів гуманітарно- педагогічного факультету 03.11.2018 р! Чекаємо на нові спільні заходи.

старший викладач К. Якушко
доцент Л. Березова

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook