Міжнародні конкурси наукових проектів: НУБіП України у складі переможців

5 листопада 2018 року

    Перша половина 2018 року виявилася надзвичайно багатою на оголошення різноманітних міжнародних конкурсів наукових проектів, у яких взяли участь й науковці університету.
       З кінця вересня відбулися фінальні засідання робочих груп з розгляду міжнародних наукових проектів, а отже маємо гарні новини.
   Першою ластівкою для університету стало рішення Восьмого засідання українсько-австрійської Спільної Комісії з питань науково-технічного співробітництва, що відбулося 25 вересня у Міністерстві освіти і науки України https://mon.gov.ua), на якому затверджені для реалізації на 2019-2020 роки 10 спільних українсько-австрійських науково-дослідних проектів.

     Українську делегацію очолив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха, австрійську – керівник відділу культурних та науково-технічних угод Федерального міністерства Європи, інтеграції та закордонних справ Австрійської Республіки Крістіан Аутенгрубер.

    Науковці з двох країн працюватимуть над проектами щодо поводження з небезпечними побутовими відходами, пошуку нових підходів до лікування метастатичних пухлин тощо. Серед десятка переможців – науковий проект в.о. завідувача кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, доктора с.-г. наук Андрія Білоуса «Вплив порушень у лісах Чорнобильської зони відчуження на їх екосистемні послуги», що буде виконуватися спільно з Dmitry Shchepashchenko із International Institute for Applied System Analysis.

   12 жовтня отримали другу гарну звістку від МОН України – затвердження 10 спільних українсько-індійських науково-дослідних проектів, що реалізовуватимуть у 2019-2021 роках. Відповідне рішення було прийняте під час засідання Спільного українсько-індійського комітету з науково-технічного співробітництва.
     Обрані проекти виконуватимуться за такими напрямами:
«Метали та матеріалознавство» – 4 проекти;
«Біологічні науки» – 3 проекти;
«Науки про Землю та навколишнє середовище» – 2 проекти;
«Обчислювальні науки» – 1 проект.

    Серед наукових установ і вишів України – проект від університету, керівником якого є професор кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Микола Заблодський, «Науково-технічні основи створення комплексу енерготехнологічної переробки біомаси для отримання речовин з новими властивостями і підвищення їх комерційної цінності», що виконуватиметься спільно із Dr. S. Pugalendhi - Department of Bioenergy, Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore).

     Третя новина прийшла кілька днів тому. На другому засіданні Спільного українсько-чеського комітету з науково-технологічного співробітництва, що відбулося 2 листопада 2018 р. у МОН України, уперше затверджено перелік з 10 українсько-чеських науково-дослідних проектів, які науковці України та Чехії спільно реалізуватимуть у 2019-2020 роках. Українську делегацію очолив Максим Стріха, заступник Міністра освіти і науки України, чеську – Яна Коларжикова, керівник відділу з менеджменту міжнародних науково-дослідних програм Міністерства освіти, молоді та спорту Чеської Республіки. У роботі за затвердженими проектами братимуть участь науковці вишів і наукових установ. Їхні дослідження стосуватимуться нових речовин та матеріалів, екології, біотехнологій, енергетики тощо.

     Знову серед 10 проектів-переможців – проект від університету, запропонований завідувачем кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, професором Віктором Ладиченком «Екологічна політика ЄС у сфері поводження з твердими побутовими відходами та її імплементація в Україні та Чехії», що буде виконуватися спільно з Jiri Zicha із Tomas Bata University (Zlin, Czech Republic).

Вітаємо наших науковців, бажаємо успішної реалізації наукових проектів та тривалої співпраці із зарубіжними партнерами!

Володимир Отченашко
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook