Підвищення ролі дорадництва в Україні – важливий напрямок євроінтеграції

31 жовтня 2018 року

 

 

     Підвищення ролі дорадництва в Україні – одне із нагальних завдань успішного розвитку економіки України, її сільськогосподарської складової. Країни Європейської спільноти, як і розвинені країни всього світу, приділяють велику увагу дорадчій діяльності розвиваючи її інформаційно-консультаційні програми і методи впровадження інновацій у розвиток агровиробництва, соціальної сфери, молоді і дітей, безперервної освіти.

    Тетяна Кальна-Дубінюк, доктор економічних наук, професор кафедри аграрного консалтингу і туризму наприкінці жовтня повернулась із стажування з дорадництва, що проходило на базі Державного Латвійського центру сільських консультацій та освітим. Рига.

  Програма стажування відбувалась в рамках Латвійсько-Українського проекту «Підвищення конкурентоспроможності малих та середніх сільськогосподарських підприємств в Україні та розширення доступу до ринку ЄС шляхом зміцнення потенціалу сільськогосподарських дорадників» і передбачала вивчення досвіду Латвії та ЄС у сфері навчання, сертифікації та підвищення кваліфікації сільськогосподарських дорадників.

     Організатори програми – Латвійський центр сільських консультацій та освіти, Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України за підтримки Міністерства Закордонних справ Латвії і посольства США в Україні. Учасниками програми були представники асоціацій, державних і освітніх структур, сільськогосподарських дорадчих служб України.

     Стажування відбувалось як на базі самого Латвійського центру сільських консультацій та освіти, де були представлені програми поширення інновацій, сертифікації консультантів, так і в його районному відділені – директор Анна Лисцова, яка представила популярну тренінгову програму «Домашнє виробництво».

     Корисним було відвідування фермерських господарств, що впровадили інноваційні програми за допомогою Латвійського центру – фермерського господарства з бджільництва та фермерського господарства по вирощуванню японських грибів «шіітакі», що швидко підвищують імунітет після опромінення. В господарствах були організовані дегустації меду, а також цілющого хлібу з грибами та грибної юшки.

     Була організована зустріч і в Міністерстві сільського господарства Латвії, де фахівці представили цікаві програми підтримки сільського господарства і безпосередньо фермерів та в посольстві України в Латвії.

     В результаті стажування створена українська робоча група під головуванням Каспарса Журиньша – члена правління Латвійського центру сільських консультацій та освіти, що почала розробку інноваційної моделі системи сертифікації дорадників в Україні.

     Не залишилась поза увагою і культурна програма – ознайомлення із центром Риги та відвідування концерту органної музики в Домському Соборі.

     Окремою програмою була зустріч в Латвійському аграрному університеті, м. Елгава з розробниками магістерської програми «Кар’єрний консультант» Наталією Вронською – директором інституту освіти і домашньої економіки та деканом Інітою Соіка, які поділилися набутим досвідом.

     Стажування в Латвії закінчилось підведенням підсумків і врученням сертифікатів. Задоволенні учасники повертались в Україну, де буде продовження навчання та обмін досвідом.

Ірина Кудінова,

доцент кафедри аграрного консалтингу і туризму

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook