ІІІ Форум з непрямого оподаткування: євроінтеграційний аспект

30 жовтня 2018 року

    26 жовтня 2018 р. Асоціацією податкових радників спільно з Міжнародною фіскальною асоціацією, платформою Taxlink у приміщені Київського національного університету ім. Тараса Шевченка було проведено третій Форум з непрямого оподаткування. Викладачі кафедри фінансів Скрипник Галина, Кириченко Анастасія та Тітенко Зоя прийняли активну участь в обговоренні ключових питань форуму.

Форум розпочався з панельної дискусії тему: «Акцизний податок з тютюну та алкоголю, як додаткове джерело наповнення бюджету», модератором якої був професор кафедри фінансового права юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев. Учасниками дискусії були депутати Верховної ради Оксана Продан та Олександр Кірш, директор департаменту податкової політики Міністерства фінансів Лариса Максименко, незалежний експерт Ігор Товкач та представники бізнесу Наталія  Бондаренко директор з корпоративних зв’язків ПрАТ «Філіп Морріс Україна».
 
У фокусі уваги експертів був акцизний податок. Непрямі податки в умовах переважної «тінізації» економіки повинні відігравати ключову роль у наповненні бюджету та фінансуванні державних витрат в період «реанімування» вітчизняної економіки та подальшого її розвитку. Саме непряме оподаткування відіграє позитивну роль не лише з точки зору доходів бюджету, але й з соціальної точки зору (акцизний податок на алкоголь, пиво, тютюн). З урахуванням важливості непрямих податків для економіки України, жодна податкова реформа не оминає податок на додану вартість та акцизний податок. А саме, непрямі податки є предметом великої кількості спорів між органами державної фіскальної служби та платниками податків. Ці та ряд інших питань були висвітлені на форумі.
 
Після панельної дискусії учасники форуму мали змогу відвідати другу секцію яка була присвячена «Актуальним питанням адміністрування непрямих податків», модератором був Павло Ходаковський, віце-президент Асоціації податкових радників. Євгеній Сокур, юрист податкової практики ЮК «Jurimex», експерт Taxlink, розкрив цікаву тему по оподаткуванню цифрової економіки. Проблеми акцизного податку на тютюнові вироби висвітлив Віталій Оджиковський, радник АО «Саєнко Харенко». Досить цікавими були дослідження Олени Чуйко експерта Taxlink щодо питання акцизного податку при переміщенні транспортних засобів. 
 
На завершення відбулося підбиттям підсумків форуму і врученням сертифікатів доповідачам та учасникам заходу. Дані заходи покликані створити умови для всебічного обговорення та вирішення проблем правового регулювання непрямих податків в Україні.
                                                                    
Доцент кафедри фінансів,
Данилевська-Жугунісова О.Є.
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook