Науковці університету - лісівникам Хмельниччини

25 жовтня 2018 року

   Давня дружба і плідна науково-практична співпраця єднає науково-педагогічних працівників кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій з лісівниками Хмельниччини, серед яких значна частина випускників нашого університету. Ліси області унікальні, оскільки зростають і характеризують практично усі природні зони рівнинної частини України (Полісся, Лісостеп та частково Степ) і тому останніми роками вони не один раз ставали об’єктом фундаментальних і прикладних досліджень науковців кафедри та місцем апробації їх рекомендацій у виробничих умовах. Так, за участі лісівників Хмельниччини опрацьовано окремі методичні положення екоадаптаційного підходу до відтворення сосняків і дібров, розроблено зонування території України за потенційною успішністю природного поновлення лісотвірних видів і еколого-лісівничу класифікацію ділянок лісовідтворювального фонду, рекомендації з підвищення урожайності клонових лісонасіннєвих плантацій модрини та дуба.
   Співпраця триває і нині. Наприкінці минулого тижня на базі ДП «Ізяславський лісгосп» відбувся обласний науково-практичний семінар «Сучасні методи створення і формування високопродуктивних лісових насаджень та розвитку лісового насінництва». Основною його метою було проаналізувати наявний досвід із відтворення сосняків у регіоні Малого Полісся та оцінити відповідність і ефективність застосовуваних лісівниками методів та способів сучасним вимогам і викликам сьогодення.

 

   У семінарі взяли активну участь головні лісничі та інженери лісових культур усіх підприємств області, які безпосередньо займаються проектуванням і створенням насаджень, лісничі Ізяславського лісгоспу, завідувач кафедри відтворення лісів та лісової меліорації НУБіП України В.М. Маурер і дипломник кафедри, слухач ННІ післядипломної освіти, офіційний представник всесвітньо відомого розробника новітніх технологій та обладнання для лісокультурного виробництва, Шведської фірми ВСС Р.М. Любека.
   Цікавим і насиченим було пленарне засідання семінару. На ньому було детально розглянуто актуальність реформування процесу відтворення лісів у контексті сучасного масового всихання дерев і насаджень в лісах України та глобального потепління клімату, обговорено основні теоретичні та практичні положення концептуальных засад екоадаптаційного підходу до відтворення лісів. Учасники семінару одностайно акцентували увагу на необхідності різкого збільшення обсягів лісорозведення з метою підвищення лісистості країни, осучаснення традиційного та запровадження екоадаптаційного і трансформаційного підходів до відтворення лісів.
   Під час практичної частини семінару в натурі було оглянуто близько 20 ділянок, які презентували різні підходи і методи відтворення сосняків після рубок та догляду за ними у процесі їх формування. На кожній ділянці між учасниками семінару тривало детальне і зацікавлене фахове обговорення усіх аспектів щодо застосовуваних лісівниками підприємства практик лісовідновлення.

 

 

   Відповідно до програми семінару відбулося ознайомлення з тепличним господарством Ізяславського лісгоспу, насіннєвим комплексом з переробки шишок, розсадником та іншими об’єктами виробництва і соціальної сфери.

  

  

  

  

  

  

   Перший заступник начальника облуправління, головний лісничий облуправління П.С. Золотий, голова Товариства лісівників Хмельницької області В.М. Хоптинець, директор ДП «Ізяславське ЛГ» П.І. Курельчук подякували учасникам заходу за активну участь у роботі семінару та висловили щирі слова подяки професору В.М. Мауреру і дипломнику кафедри Р.М. Любеці за змістовні доповіді та презентації, підтвердили готовність до подальшої співпраці та висловили впевненість, що прийняті за результатами обговорення на семінарі рішення сприятимуть удосконаленню відтворення сосняків у підприємствах Хмельницького обласного управління лісового і мисливського господарства..

Секретар кафедри, доцент О.Ю. Кайдик

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook