Міжнародна конференція «Цифрова освіта в природничих університетах»

18 жовтня 2018 року

IMG 1674360ae2bd8e4b0a227b9381b1d104 V

17-18 жовтня 2018 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася V Міжнародна наукова конференція «Цифрова освіта в природничих університетах». У її роботі взяли участь викладачі циклової комісії фізико-математичних дисциплін, інформатики та обчислювальної техніки Білан Л.В., Якимович О.М., Кізима І.В. та Штогрин С.С.

На дискусійних панелях конференції розглядались питання цифрової компетентності, цифрових технологій в агробізнесі, STEM – освіта.

З вітальним словом до учасників звернулися організатори конференції – ректор НУБіП України д.пед.н., професор, чл.-кор. НАПН України Станіслав Ніколаєнко, який відзначив визначальну роль сучасних комп’ютерних технологій у розвитку сільського господарства, декан факультету інформаційних технологій д.пед.н. Олена Глазунова, яка подякувала всім партнерам конференції за їх вклад у розбудову цифрової освіти в університетах, та директор центру дистанційного навчання Вроцлавського природничого університету Джоанна Марковська, підкреслила як важливо знаходити можливість для співпраці та обміну досвідом щодо впровадження сучасних ІТ у освітньому процесі.

dsc 4789 1dsc 2680 1dsc 0156 3dsc 0108 3Засновники цієї конференції – Національний університет біоресурсів і природокористування України та Вроцлавський природничий університет.

Співорганізаторами конференції вже другий рік поспіль є науково-методичний центр «Агроосвіта» та Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України.

Перша сесія була присвячена питанням ролі цифрової компетентності у суспільстві знань. Всі чотири сесійні доповіді були присвячені глобальним питанням цифровізації аграрної освіти..

Дискусійна панель «Вимоги агробізнесу до цифрової компетентності випускника природничого університету» розпочалася модератором Оленою Глазуновою з представлення двох груп ключових спікерів, якими були представники університетів та агровиробників. Спектр дискусійних питань сягнув широкого кола проблем – від вимог щодо цифрових компетентностей сучасного випускника – до форматів співпраці з бізнесом для досягнення таких вимог. Дискусію активно підтримали з аудиторії учасники конференції як запитаннями до спікерів, так і коментарями.

Друга сесія конференції «Формування і розвиток цифрових компетентностей в умовах впровадження е-навчання в природничих університетах» пройшла під керіництвом Олени Кузьмінської, к.пед.н., завідувача кафедри інформаційних і дистанційних технологій.

Третя сесія була присвячена питанням STEM освіти. Модератором сесії був Дмитро Касаткін, к.пед.н., доцент кафедри комп'ютерних систем і мереж. Спікерами сесії були Сільвія Бяли з Вроцлавського природничого університету, Андрій Блозва та Катерина Тужик з НУБіП України, Серій Штогрин з Бережанського агротехнічного коледжу. Обговорення STEM підходу до освіти викликало жвавий інтерес у аудиторії.

Підводячи підсумки роботи конференції слід зазначити, що визначено основні напрями і шляхи співробітництва з бізнесом для формування цифрових компетентностей студентів природничих університетів, відзначено необхідність організації науково-методичного семінару з проблеми застосування STEM підходу до організації освітнього процесу, окреслено сучасні тенденції у організації синхронного та асинхронного е-навчання студентів, цифровізації освіти, економіки, аграрного виробництва.

Сергій Штогрин,
викладач циклової комісії фізико-математичних дисциплін,
інформатики та обчислювальної техніки
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook