Обмін досвідом з литовськими колегами: трансфер технологій

26 жовтня 2018 року

     Трансфер технологій – є інструментом, що дозволяє перетворювати наукові здобутки в бізнес продукт.
     На прохання литовських колег у НУБіП України відбулася робоча зустріч з представниками Університетів Александра Стулгінскіса та Вітовта Великого. До складу делегації входили декан факультету природничих наук д-р Сауліус Мікевічіус (Saulius Mickevičius) та менеджер Центру з трансферу технологій Мільда Заліаускайте (Milda Žaliauskaitė) з Університету Вітовта Великого. Університет Александра Стулгінскіса представляли керівник Парку аграрної науки та технологій Вірджініус Венскутоніс (Virginijus Venskutonis), доцент з Інституту аграрних та наук про продукти харчування Аста Рамашкевічене (Asta Ramaškevičienė), менеджери з комунікацій та трансферу технологій Ріта Петлікаіте (Rita Petlickaitė) та Індре Бручіене (Indrė Bručienė).

 

     Наші гості, окрім обміну думками щодо співпраці в рамках трансферу технологій поділилися думками щодо реформування вищої освіти в Литві. Одним з викликів які стоять перед системою вищої освіти Литви є зменшення кількості абітурієнтів, як наслідок – об’єднання університетів. Зокрема вищеозначені університети з нового календарного року об’єднаються в один університет. На зустрічі наш університет представляли начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, директор ННЦ міжнародної діяльності Олександр Лабенко, декани факультетів агробіологічного та аграрного менеджменту Оксана Тонха та Анатолій Остапчук, заступники деканів з міжнародної співпраці відповідних факультетів Юрій Кравченко та Олена Ковтун, керівник сектору інновацій Олександр Морозов.

     Керівник Парку аграрної науки та технологій Вірджініус Венскутоніс (Virginijus Venskutonis) поділився досвідом роботи в рамках трансферу технологій та інноваційної діяльності, зокрема він зазначив, що найбільш успішним напрямком діяльності Парку стала організація виставкових та просвітницьких заходів, а також впровадження біотехнологічних новацій у виробництво.

     Володимир Отченашко поділився з гостями інформацією щодо дослідницької та інноваційної структури університету, напрямів наукових досліджень і розробками вчених університету, досвідом їх впровадження у виробництво та комерціалізації. Олександр Лабенко розповів про структуру університету та мережу міжнародної співпраці, напрями можливої співпраці у межах існуючих європейських освітніх та наукових програм.

     Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха представила гостям структурну організацію факультету, наукову роботу, контингент денної і заочної форми навчання студентів ОС «Бакалавр» і «Магістр» за спеціальностями «Агрономія» та «Садівництво і виноградарство», курси дисциплін, які викладають англійською мовою, бази навчальних практик, лабораторії, тощо. Оксана Тонха запропонувала започаткувати сумісні програми подвійних дипломів з факультетом природничих наук Університету Вітовта Великого для ОС «Магістр», а також семестрове навчання для ОС «Бакалавр» за програмою Eразмус +.

     Юрій Кравченко представив міжнародну діяльність факультету, визначив пріоритети наукової співпраці за програмами Горизонт 2020, ініціацію програми мобільності ERASMUS+. Юрій Кравченко запропонував проведення спільної науково-практичної конференції із залученням українського та литовського бізнесу з метою швидкої імплементації та комерціалізації наукових досліджень у сільському господарстві та промисловості України і Литви.

     Декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук розповів про досвід співпраці за програмами подвійних дипломів та практичного навчання студентів, а також запропонував започаткувати програму подвійних дипломів за спеціальністю «Менеджмент». Олена Ковтун поділилася досвідом щодо впровадження в програм подвійних дипломів та висловила думку щодо започаткування програми подвійних дипломів поміж університетами, саме з урахуванням специфіки підготовки менеджерів з трансферу технологій.

     Наступним етапом був візит до факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Декан факультету Лариса Баль-Прилипко разом із відповідальною за міжнародні зв’язки Очколяс Оленою гостинно зустріла гостей. В ході розмови декан ознайомила із структурою факультету, розповіла про основні досягнення за останні роки та перспективи подальшого розвитку.

     В ході розмови науковці Литовського університету цікавилися науковими дослідженнями факультету в напрямку оздоровчого харчування. Лариса Вацлавівна розповіла про нові «тренди» науково дослідної роботи в м’ясній, рибопереробній та молочній галузях.

    Гості також відвідали навчальні лабораторії факультету. Під час екскурсії лабораторіями вчені відзначили актуальність спеціальностей, які викладаються на факультеті та підкреслили важливість того, що студент має змогу не тільки оволодіти теоретичними знаннями, а й практичними навичками у багатьох лабораторіях.

     Маємо надію, що заплановані заходи співробітництва із литовськими колегами будуть реалізовані у низці наукових та освітніх міжнародних проектах.

Володимир Отченашко,
начальник НДЧ

Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності
Олена Ковтун,
заступник декана з міжнародної співпраці факультету аграрного менеджменту
Юрій Кравченко,
заступник декана з міжнародної співпраці агробіологічного факультету
Олена Очколяс,
заступник декана з міжнародної співпраці
факультету харчових технологій та безпеки продукції АПК

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook