Перші кроки навчально-науково-дослідної лабораторії «Дослідження ефективного спалювання твердих вуглеводів» Бережанського агротехнічного інституту

24 жовтня 2018 року

IMG 20181023 113703Згідно Закону України «Про вищу освіту» та «Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів освіти» науково-педагогічні працівники, які здійснюють освітній процес, обов’язково повинні мати рівень наукової активності. Рейтинг вищого навчального закладу у великій мірі залежить від наукових здобутків та їх практичної реалізації. Тому у нашому інституті з 1.05.18.р. згідно наказу директора № 60/1 почала роботу навчально-науково-дослідна лабораторія «Дослідження ефективного спалювання твердих вуглеводів».


Роботи, які виконуються у лабораторії, відповідають зареєстрованій в УкрНТІнауковій тематиці - Дослідження процесу спалювання агропелет (номер державної реєстрації № 0115U003379). Мета створення лабораторії - дослідження альтернативних джерел енергії, удосконалення пристроїв для ефективного спалювання відходів сільськогосподарського виробництва та інших твердих вуглеводів, патентування винаходів і конструкцій, конструкторський і технологічний супровід виготовлення пристроїв, їх випробування та опублікування матеріалів досліджень.

За звітний період виконано:

- конструкторську розробку теплогенератора з регулюванням ваги спалюваних пелет та їх автоматичної подачі в камеру згоряння (патент України на винахід №113102), до переваг якого відноситься простота конструкції, широкий діапазон потужностей, повнота спалювання пелет і великий коефіцієнт корисної дії.
- конструкторську розробку газового двоконтурного конусного котла з подвійними рідинними сорочками(патент України на винахід №97023). В даному котлі при проходженні потоку розігрітих газів через конічний  канал з однаковими площами поперечних перерізів по всій довжині і змінною площею конусних поверхонь підвищується ефективність теплопередачі і відповідно збільшується ККД.

В даний час проводиться технологічна підготовка для виготовлення теплогенератора і газового котла в майстерні інституту та закупівля необхідних матеріалів.

Також паралельно працівниками лабораторії виконується конструкторська розробкавітрової електростанції відповідно патенту України на винахід №116829. Дана вітрова електростанція здатна перетворювати енергію повітряних потоків швидкістю менше 5 м/сек. в електричну, має просту конструкцію, що дозволяє її виготовлення і використання в індивідуальному секторі і великих господарствах.

Здійснюється конструкторська розробка гідравлічної вальцево-пресової пелетувальної машини (патент України на корисну модель №114277).

IMG 20181023 113614До переваг запропонованої конструкції належать: мала матеріаломісткість, висока технологічність при виготовленні, мала енергозатратність на одиницю виробленої продукції (пелет).

ust1

ust2

 

 

ust3

Схема і ескіз теплогенератора з регулюванням ваги спалюваних пелет та їх автоматичної подачі в камеру згоряння. Патент України на винахід №113102 

ust4

Схема газового двоконтурного конусного котла з подвійними рідинними сорочками. Патент України на винахід №97023

ust5

Схема вітрової електростанції Патент України на винахід №116829  

 Керівник лабораторії Микола Клендій

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook