Вчені університету обмінялися досвідом і визначили перспективи розвитку агролісомеліорації з метою підвищення стійкості агроландшафтів Європи

23 жовтня 2018 року

     Упродовж 9-10 жовтня 2018 р. у Міністерстві сільського господарства Угорщини в м. Будапешт відбувся міжнародний воркшоп під назвою «Усвідомлення внеску агролісомеліорації у зміцнення стійкості агроландшафтів» спільно під егідою FOREST EUROPE (Лісова Європа – Міністерська конференція з охорони лісів в Європі) і FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН).

     Воркшоп організовано з метою реалізації Мадридської міністерської резолюції 2 «Захист лісів в умовах зміни навколишнього середовища», прийнятої в 2015 р. у Мадриді на Сьомій міністерській конференції з охорони лісів в Європі. Міністри, відповідальні за ліси в Європі, взяли на себе зобов'язання посилити роботу з адаптації лісів та управління лісами до змін клімату.

     Делегацію України представляли співробітники кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України професор Василь Юхновський, старший викладач Ганна Лобченко, аспірант Юрій Іваненко, а державну установу Державне агентство лісових ресурсів України представила заступник директора Українського НДІ інституту лісового господарства та агролісомеліорації Наталя Висоцька.

    У сучасному світі агролісомеліорація є важливим підходом для адаптації до змін клімату, сприяючи рекультивації деградованих земель, забезпечуючи тим самим засоби до існування та харчову безпеку для людей. Тож, основна ціль воркшопу – це обмін сучасними знаннями та налагодження взаєморозуміння й співпраці між сільськогосподарським та лісовим секторами щодо ведення спільно агролісомеліорації з метою підвищення екологічної стійкості на ландшафтному рівні.
     Під час пленарного засідання воркшопу доповідали представники лісового і сільськогосподарського сектору з усього світу – Австрії, Ірландії, Іспанії, Канади, Німеччини, Угорщини, Франції, Туреччини та України. Учасників воркшопу надзвичайно зацікавила доповідь української делегації «Досвід і перспективи агролісівництва в Україні (полезахисні лісові смуги як частина агролісомеліоративних систем)».

     Окрім пленарних засідань відбулося кілька паралельних дискусій щодо основних бар’єрів та рушійних сил для подальшого розвитку агролісомеліорації як для регіонів середземноморського, так і помірного клімату; просування агролісомеліорації для підтримки адаптації до змін клімату через міжгалузеву співпрацю, освіту і науку та спільну політику. Завершальною частиною програми було відвідування польових об’єктів, зокрема лісової ділянки із традиційним веденням лісового господарства й ділянки із особливим підходом щодо постійно лісового покриву, а також експериментальної агролісомеліоративної ділянки.

     За результатами роботи воркшопу визначенні рекомендації щодо подальшого розвитку агролісомеліорації на загальноєвропейському рівні. Також важливим для України рішенням воркшопу є прийняття до уваги багаторічного досвіду ведення агролісомеліорації таких європейських країн, які не належать до Європейського союзу, зокрема України та Швейцарії. У цьому аспекті йшла мова про подальшу наукову співпрацю в наукових проектах спільно із ученим НУБіП України в рамках програми «Горизонт 2020».

Олександра Лещенко,
керівник міжнародних програм ННІ ЛІСПГ 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook