Історія – свідок минулого, світло істини, жива пам’ять

1 жовтня 2018 року
 
22.09.2018 р. студентки 2 курсу економічного факультету Зайчук Любов та Ковбасюк Дарія відвідали Музей історії Михайлівського Золотоверхого монастиря, під керівництвом Хвіст Вікторії Олексіївни, доцента кафедри міжнародних відносин і суспільних наук.
 
Михайлівський Золотоверхий собор було засновано в 1108–1113 рр. онуком Ярослава Мудрого київським князем Святополком Ізяславовичем. Архітектурно-художній ансамбль монастиря остаточно сформувався в добу бароко та класицизму. У ХVІІІ–ХІХ ст. було побудовано дзвіницю, трапезну, мури з Економічною брамою та корпуси келій.
 
 
 
У 1998 р. було створено Музей історії Михайлівського Золотоверхого монастиря, що функціонує на правах відділу Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Його експозиція покликана зберегти для нащадків уроки і звершення унікального відбудовчого процесу, відновити зв’язок національної духовної культури минулих епох з сучасним світом. В експозиції Музею послідовно простежуються основні етапи історії Михайлівського монастиря від часу заснування і до відновлення у незалежній Україні, їх суголосність долі Української Церкви, роль монастиря у духовному і культурному розвитку Києва, доля мистецької спадщини зруйнованої святині, етапи його відбудови.
 
Серед цінних надбань Музею – знахідки з археологічних розкопок території Михайлівського монастиря 1994–1999 рр.: унікальні залишки архітектури та опорядження Михайлівського собору, рідкісні предмети монастирського устаткування (полив’яна курильниця ХІ–ХІІ ст.), а також речі з грошово-речового скарбу, знайденого за апсидами собору в 1997 р. (срібні монетні гривні київського типу, срібний плетений браслет зі звірячими голівками, золоті каблучки, трьохнамистинні скроневі кільця, ланки золотого браслета зі вставками з прозорого скла). Непересічними свідченнями різних ділянок життя монастиря ХVІ–ХVІІІ ст. сприймаються колекція срібних хрестиків, добірка пічних кахлів, в тому числі пічний кахель із зображенням архистратига Михаїла, колекція полив’яного посуду, побутові вироби з металу тощо із заповідного культурного шару Михайлівської гори.
 
 
Найціннішу частину музейного зібрання представляють пам’ятки монументального давньоруського мистецтва ХІ–ХІІ ст., що засвідчують високий рівень розвитку художньої культури доби Київської Русі. Нашу увагу привернули 11 фрагментів автентичних Михайлівських фресок ХІІ ст., що першими з Михайлівських раритетів в рамках реалізації програми по реституції українського культурного надбання повернулися на батьківщину з Державного Ермітажу (Сан-Петербург).
 
У центрі експозиції першого залу Музею – найстародавніший експонат музею – шиферна плита ХІ ст. зі святим вершником (113х153 см), відкрита під час археологічних досліджень території монастиря в 1997 р. Цей плоскоріз є іконографічним варіантом двох уже відомих Михайлівських рельєфів, які експонуються у Третьяковській галереї в Москві та в Софійському соборі в Києві.
 
 
 
Знаковим експонатом Музею став мідний позолочений горельєф архистратига Михаїла з чільного фронтону собору – довершений витвір київської школи металопластики ХVІІ–ХVІІІ ст., що чудом уцілів під час знищення пам’ятки.
 
У Музеї можна побачити портрети київських митрополитів і гетьманів, настоятелів і донаторів монастиря, стародруки і богослужбові видання ХVІІІ–ХІХ ст. (деякі з яких згідно з каталогами були представлені в книгозбірні Михайлівського монастиря), філокартичні та образотворчі матеріали, які засвідчують колосальний естетичний і виховний потенціал Михайлівського храму. 
 
 
 
Екскурсію нам провів один з учнів духовної семінарії Ніколюк Борис, який показав нам зали музею та експонати.
Знайомство з музеєм завершується на оглядовому майданчику монастирської дзвіниці, звідки відкривається незабутня панорама Києва.
 
Любов Зайчук, 
студентка економічного факультету
Вікторія Хвіст,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook