Історія – свідок минулого, світло істини, жива пам’ять

22 жовтня 2018 року

 “Історія – свідок минулого, світло істини, жива пам’ять”
Цицерон

     За останні чотири роки наш університет побачив кардинальні зміни, зокрема в загальному вигляді Голосіївської студентської республіки. Щодня ми стаємо свідками, як видозмінюються навчальні корпуси та гуртожитки. Наш ректор, Станіслав Ніколаєнко, постійно піклується про те, щоб ми, студенти, отримували глибокі знання, практичні навички, і, звичайно, вивчали та поважали історію рідного закладу вищої освіти. І ось 19 жовтня 2018 року студенти гуманітарно-педагогічного факультету напряму “Філологія” четвертого курсу другої групи відвідали музей історії НУБіП України, що знаходиться в нещодавно відбудованому третьому корпусі!

     Екскурсію проводила директор музею Марія Поливач. Вона розповіла не тільки про історію Alma Mater, але й провела короткий екскурс до витоків сільського господарства на теренах України, починаючи від трипільців, скіфів, готів, гунів, Київської Русі та до часів Козацької доби. Також приголомшуючим був той факт, що серед експонатів музею можна побачити речі, які збереглися ще з часів трипільців (ці речі датуються IV – III тис. до н.е.). Наш музей має такі експонати завдяки меценатам нашого університету.

     Також у Музеї є інформація не тільки про створення НУБіП, але й факти про створення перших сільськогосподарських факультетів, інститутів, про перші підрозділи ветеринарії, агроінженерії та багатьох інших спеціальностей, пов’язаних із сільським господарством.

     Сумною сторінкою не тільки в історії нашої країни, але і в історії нашого рідного університету є Друга світова війна. Ця подія не залишила осторонь нікого, в тому числі і викладачів та студентів тодішньої сільськогосподарської академії. Вони мужньо захищали територію Києва від фашистських загарбників і ціною власного життя виборювали нашу сьогоднішню свободу.
     Але, на превеликий жаль, історія має тенденцію повторюватися. І сьогодні, так само як і майже 80 років тому, студенти, які є справжніми патріотами нашої країни, ідуть на схід воювати за цілісність та незалежність нашої Батьківщини. У музеї також згадують тих людей, що загинули першими від ворожих снайперських куль ще за часів Революції Гідності на Майдані. Серед них був і студент нашого університету Устим Голоднюк, молодий хлопчина, який загинув, так і не зустрівши свій 20-й день народження...
     Такі сумні сторінки ми не можемо і не повинні забувати, а тому пам’ять про тих, хто воював і воює за нашу свободу, завжди матиме місце у всіх музеях країни.

     У музеї нашого університету ми ознайомились із багатою історією нашого храму науки, дізнались про керівний склад університету в різні роки його існування, простежили як розвивається міжнародна діяльність НУБіП України, про науково-дослідну діяльність, а також про всі факультети нашого університету.

     Ми від щирого серця вдячні ректору Станіславу Ніколаєнку та всім, хто приєднався до відтворення музею НУБіП України після пожежі в третьому корпусі. Завдяки вашим старанням нові покоління знатимуть історію своєї Alma Mater, а тому цінуватимуть студентські роки і пам’ятатимуть наскільки це важливо — знати історію свого університету, країни та історію загалом.


Олена Соловйова,
Юлія Закатей

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook