В університеті розпочала роботу ХІХ міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки»

17 жовтня 2018, 10:08
м. Київ НУБіП України

 

 

    В університеті розпочала роботу ХІХ міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки», присвячена 120-річчю заснування кафедри сільськогосподарських машин і системотехніки ім. акад. П.М. Василенка та 118-й річниці з дня народження Петра Василенка.

     Її актуальність засвідчило число поданих тем доповідей – 280, в т.ч. за авторства зарубіжних учасників, сказав відкриваючи роботу конференції декан механіко-технологічного факультетуЯрослав Михайлович.

  

     Дійсно, привід гарний: день народження найстарішої кафедри університету та людини, чиє ім’я вона носить – видатного вченого Петра Василенка, який 70 років віддав нашому університету, вітаючи учасників, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко. І ці дати зібрали інженерів (і не тільки), які працюють у сучасних умовах. У світі йде четверта промислова революція. Відтепер є змога збирати та аналізувати дані з різних машин, забезпечуючи більш швидкі і ефективні процеси виробництва. І, сподіваюся, та колективна дискусія та мозковий штурм, яка пройде в університеті днями зробить свій внесок у те, щоб Україна знайшла своє достойне місце у цих процесах.

     Про історію створення кафедри і свого вчителя академіка Петра Василенка говорив професор Дмитро Войтюк (який, до речі, очолював кафедру цілих 17 років!).

     Петро Василенко свого часу справив на мене таке сильне враження, що я віддав предмету, який він викладав, все життя, сказав він. Це справді була постать, дуже талановита людина (ступінь кандидата наук йому, приміром, присвоїли за сукупність досягнень), яка багато в чому сформувала кафедру. Він очолював її тричі: з 1935 по 1941 рр., з 1944 по 1948 рр. і з 1953 по 1962 рр. А головну працю свого життя опублікував аж у 1996 році.
     Випускник факультету механізації, знаний політик, голова Верховної Ради двох скликань Олександр Мороз поділився своїм баченням майбутнього українського агропромислового сектору: держава повинна викупити у власників земельних паїв їхні наділи і зробити домінуючим принципи оренди. При цьому державні органи контролюватимуть підтримання родючості земель та забезпечення розвитку соціального сектору села. Останнє, в свою чергу, підвищить якість життя українців.

  

     Голова Держспоживслужби Володимир Лапа (органу, який зібрав докупи служби з контролю) зачепив питання реєстрації сільськогосподарської техніки. Та відмітив, що суто сільськогосподарською технікою обмежуватися не варто, є ще й промислова тощо. І тут допомога науковців такого університету, як НУБіП завжди буде в нагоді: служба відкрита для пропозицій. Та окремо спинився на формуванні фахівця, який зможе бути конкурентоздатним на глобальному ринку праці.

  

  

   Сьогодні той, хто виробляє і продає їжу – найбільш впливовий у світі. І Україні з її другим місцем у світі з експорту зерна потрібно краще використовувати свою перевагу, певен президент Української аграрної конфедерації, народний депутат Леонід Козаченко. На планеті щодня помирає від голоду 30 тисяч (!) людей. Україна ж здатна наростити виробництво валової продукції втроє. Для цього потрібна зважена державна політика і інвестиції – 65-70 мільярдів доларів. Вкласти їх потрібно, в т.ч. і у виробництво вітчизняної техніки.

     Це ж питання – виробництво якісної та сучасної сільськогосподарської техніки підняв і директор Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Валерій Адамчук. Він особливо спинився на тому, що зараз в Україні ніхто не опікується машинобудуванням на державному рівні. Немає якоїсь організації, яка б здійснювала аналітику, прогнозування і це великий мінус. Бо поки що українські агровиробники купують техніку за кордоном, тобто вкладають свої гроші у розвиток інших країн. Залишається відкритим і питання доступного кредитування українського виробника.

     Можливо, на цій конференції, робота якої продовжиться у секціях, віднайдеться відповідь і механізми вирішення піднятих питань. Адже вона зібрала не тільки науковців, а й успішних бізнесменів, в т.ч. і тих, хто зробив внесок у підтримання матеріально-технічної бази кафедри та сьогодні отримав подяки. Серед меценатів – Олександр Ямков, Володимир Іщук, Володимир Тригубець, Михайло ЮщенкоАртем Калашнік, Станіслав Сторожук. Останній, скориставшись нагодою, звернувся до студентів: навчайтеся, знання поміняють вас, а ви – державу!

Ірина Білоус

Репост https://nubip.edu.ua/node/51565

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook