Baltic Surveying '18 – найбільший форум для землевпорядників та геодезистів східної Європи

29 вересня 2018 року

      В останні десятиріччя однією з найбільш помітних подій для землевпорядної та геодезичної спільноти східної Європи є Міжнародна науково-методична конференція «Baltic Surveying», місцем проведення якої щороку стає одна з балтійських країн. У 2018 році місцем поважного зібрання став Вармінсько-Мазурський університет у польському місті Ольштин.

 
     Темами обговорення на конференції, що пройшла 24-26 вересня цього року, стали актуальні проблеми землеустрою, кадастру, управління земельними ресурсами, територіальної планування і розвитку села, землекористування, геодезії, картографії, дистанційного зондування, а також проблеми поліпшення якості землевпорядного освіти. Жваве обговорення та гарячу дискусію викликала доповідь завідувача кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, доктора економічних наук Андрія Мартина, який представив нову концепцію земельної ділянки як сукупності смарт-контрактів, що дозволить у майбутньому вести земельний кадастр у формі розподіленої бази даних із використанням блокчейн-технології, при чому держава вже не виконуватиме функцій її держателя та адміністратора.
 
 
    Загалом протягом трьох днів конференції прозвучали 22 пленарних виступи і були представлені до ознайомлення 23 стендові доповіді. Учасниками форуму стали представники більш ніж 20 установ із 12 країн, зокрема дослідники з Латвії, Литви, Естонії, Білорусії, України, Казахстану, Угорщини, Молдови, Румунії, Словаччини, Іспанії та Польщі.
 
     Варто відзначити, до складу факультету геодезії та землеустрою Вармінсько-Мазурського університету входить Науково-дослідний центр космічної радіодіагностики, що оперує радіотелескопом, яких входить до європейської мережі спостережень за космічним простором, а також Супутникова обсерваторія у селі Ламбково. З 1994 року ця обсерваторія проводить безперервне цілодобове відстеження радіонавігаційних супутників, а результати спостережень передаються через Інтернет до глобальних центрів збору та обробки даних. Для визначення важливих геодезичних та геофізичних параметрів Землі та проведення наукових досліджень використовується великий спостережний матеріал, що надходить щодня із світової мережі станцій відстеження.
  
 
 
     Учасники конференції отримали можливість безпосередньо ознайомитися із роботою радіотелескопу та суперкомп’ютеру, що його обслуговує, а також відвідали рибну та тваринницькі навчальні ферми.
 
      У 2019 році конференція «Baltic Surveying '19» проходитиме 8-10 травня в Університеті імені Александраса Стульгінскіса (м. Каунас, Литва).
 
Андрій Мартин,
завідувач кафедри землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook