Поглиблюємо співпрацю з Варшавським університетом наук про життя

27 вересня 2018 року

 27 вересня 2018 року на запрошення ректора Вєслава Бєлявскі делегація НУБіП України у складі ректора Станіслава Ніколаєнка та проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук з короткостроковим діловим візитом відвідали Варшавський університет наук про життя.

Відбулися двосторонні перемовини, участь в яких взяли польські колеги – ректор, проректори, декани факультетів. Обговорено угоду між вишами щодо надання подвійних дипломів студентам за низкою спеціальностей та напрями спільних наукових досліджень.

Між керівництвом університетів відбулася дискусія щодо реформування вищої освіти в Україні і Польщі, зокрема нової системи фінансування. Нині в Польщі відбуваються зміни, в результаті яких скорочується перелік напрямів і спеціальностей підготовки фахівців, а фінансування буде сконцентроване в ректораті для централізованого розподілу, а не надходити напряму до факультетів, як це було раніше. Посада фінансового канцлера скасовується, а в Україні її тільки планують вводити. Польська освітня громадськість дійшла висновку, що ці функції ефективніше виконуватиме проректор, на якого вони будуть покладені. Цікаво, що при зміні системи фінансування основна увага приділяється якісному складу науково-педагогічних працівників. Пропонується, що на одного викладача припадатиме 13 студентів незалежно від спеціальності. Ще один принцип: фінансування повинно бути стабільним, воно може коливатися від 99 до 106% до минулого року. Виключена ситуація, коли в цьому році кафедра фінансується, в наступному ні, всі звільняються, а ще через рік знову фінансується і викладачі набираються по-новому…

Cторони обмінялися думками і щодо системи вступу до вишів. У Польщі набір відбувається виключно закладами вищої освіти на основі екзаменів та шкільного атестату. Міністерство освіти не втручається до цих процесів, не бере участі і при вступі з бакалаврату до магістратури. Все це здійснюють університети в межах наданої їм автономії. До речі, кількість студентів, які приймаються до університету, визначає сам університет в залежності від ліцензійного обсягу та кадрового забезпечення Тож виключено, що на спеціальність вступлять 2-3  студенти, а набирається повна група.

Реформується в польській вищій освіті і система управління. Збільшується автономія вишів. Разом з тим тут відійшли від прямих виборів деканів факультетів і директорів інститутів. З 2019 року їх призначатимуть ректори. А самого ректора обирають делегати з числа працівників на конференції. Наприклад, у Варшавському університетів наук про життя їх 200.

Ректор Станіслав Ніколаєнко також ознайомився з навчальною базою вишу-партнера та його спортивною інфраструктурою.

Переговори тривають.

 

Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook