Доповідь з охорони праці: умови ефективності

25 вересня 2018 року
м. Київ НУБіП України

Сучасний фахівець з охорони праці на виробництві є активним учасником виробничих нарад, семінарів, конференцій та інших публічних заходів. Він поширює свій досвід та професійні надбання, знання, вміння серед колег, обговорює з ними сучасні тенденції й проблеми безпечної діяльності людини в умовах праці

Найчастіше доповіді фахівців доповнюються презентаціями, що візуалізують текстовий матеріал. При цьому якісна презентація не замінює доповідь, не є її текстовим аналогом на екрані. Вона доповнює доповідь, сприяє її більш ефективному сприйманню учасниками заходів.

Пріоритетною метою створення презентації доповіді найчастіше є візуальна, навчальна або психорелаксаційна. Як правило, кожна презентація спрямована на досягнення усіх трьох цілей. Проте при створенні презентації важливо відразу визначитися, досягненню якої цілі вона сприяє найбільше.

У статті «Презентація доповіді з охорони праці: умови ефективності» читайте докладніше:

  • Як створити ефективну візуалізацію для різних презентацій з охорони праці
  • Особливості конструювання презентації до доповіді з охорони праці задля підвищення ефективності виробничого навчання

Пріоритетною є візуальна мета презентації, коли в доповіді багато «сухих» цифр, статистики, положень, номерів нормативної та іншої документації, подається нова для слухачів інформація, розглядаються технічні характеристики устаткування тощо.

Навчальною може бути мета презентації в умовах виробничої наради з підлеглими, виробничого навчання, а також тоді, коли доповідач залишає після роботи презентацію учасникам виробничого навчання, щоб вони й надалі могли її використовувати.

Психорелаксаційною буде презентація в тому випадку, якщо інформація доповіді сприймається емоційно важко. Наприклад, якщо в ній багато інформації про різні проблеми, труднощі, неблагополуччя, аварії або катастрофи. У такому разі візуальна презентація позитивних слайдів доповіді допоможе збалансувати емоції учасників і уникнути переживання ними доповіді як надміру «важкої» та, як наслідок, виникнення негативних емоцій щодо всього повідомлення.

Будь-яка презентація на екрані є візуальною. Саме зоровий аналізатор ми зазвичай найбільше використовуємо при одержанні інформації з навколишнього світу. Але об’єкти, які розміщуються в різних частинах екрана, людина сприймає не однаково уважно.

Що робити, коли необхідно розмістити на слайді декілька об’єктів?
Де саме їх розмістити?

Повна версія статті — в рубриці «Безпека праці на підприємстві» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №9, 2018.

 

 доц. М. М. Мотрич

Репост: https://nubip.edu.ua/node/49792

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook