Студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів вивчають технологію виробництва продукції козівництва на базі кращих фермерських господарств

24 вересня 2018 року

     Для другокурсників скороченого терміну навчання факультету тваринництва та водних біоресурсів під керівництвом професора кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Василя Туринського проведено виїзне практичне заняття у ФГ «Тетяна-2011», що розташоване за 100 км від Києва в с. Усівка Згурівського району та займається розведенням кіз зааненської і альпійської порід французької селекції.

     Власник господарства Василь Цвик розповів студентам історію створення козиної ферми та свої сім правил, яких дотримується, і за якими працює: утримання тварин, генетика тварин, раціон, автоматизоване доїння, рух молока, переробка молока, кваліфікований персонал.

     Василь Вікторович представив другокурсникам тваринницькі приміщення, де утримується поголів’я кіз, зупинившись на технології, санітарних та ветеринарних вимогах щодо їх утримання.
     У господарстві процес доїння кіз автоматизований, проводиться тричі на день з використанням обладнання фірми De-Laval і виконується в доїльному залі паралельного типу 2х18 з системою обліку індивідуального надою. Збудовано цех переробки молока з потужністю 7,5 т за добу.

     Асортимент продукції, що виробляють у господарстві, – величезний. На даний час виготовляють пастеризоване молоко різної жирності (1%, 2,8%, 3,6%), також пропонують кефір з жирністю 2,8%, різноманітні біфідойогурти – без наповнювачів, зі злаками та з різними фруктовими наповнювачами. Крім цього, виготовляють сметану і, навіть, сир рікотта.
     За ізраїльськими технологіями в господарстві спроектовано сироварню. Наразі тут працює цех з виробництва сирів. Це – тверді та м’які сири, а також сир з козиного молока з білою пліснявою, на зразок камамберу. Вперше в Україні у господарстві розроблено технологію виробництва морозива з козиного молока.

 

     Студенти і співробітники кафедри висловлюють щиру вдячність власнику Василю Цвику за надану можливість ознайомитися з сучасною технологією виробництва продукції козівництва та продегустувати кисломолочну продукцію і сири, що виробляються у даному господарстві.

Наталія Богданова,
доцент кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook