Ваш хід, гросмейстере НУБіП!

21 вересня 2018 року
НУБіП України

  20 вересня у Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулися масштабні спортивні змагання до Міжнародного дня студентського спорту.

Це свято було започатковане Генеральною конференцією ЮНЕСКО за ініціативи Міжнародної федерації студентського спорту, щоб привернути увагу та підвищити значущість спорту в закладах вищої освіти, сприяти популяризації здорового способу життя серед молоді. 

Гуманітарно-педагогічний факультет вітає Alma mater із надзвичайною подією – встановленням рекорду України з наймасовішого шахового турніру.

 

 

За підрахунками президента Національного Реєстру Рекордів Валентина Щербачова, за шахівниці сіло 752 любителі шахів, серед яких представники і нашого факультету – студенти спеціальностей «Журналістика», «Міжнародні відносини», «Філологія», «Професійна освіта» та ін.

 

Ось що розповіли учасники свята:      

Марія: «Шахи для мене – це мистецтво, хоч їх і вважають спортом. Точніше, це інтелектуальне мистецтво. В шахи я граю з другого класу, а грати мене навчив дідусь».

 

 

 

 

Ігор: «Для мене шахи – це спорт, в якому я розвиваю свої тактичні здібності, вчуся розуміти, чим можна пожертвувати, а що потрібно зберегти. Граю я зі шкільних років, а навчив мене мій батько».

 

 
 

 Богдана: «Я вважаю, що шахи –  це інтелектуальний спорт. В шахи я граю з дитинства, для мене – це гра, від якої я отримую задоволення».

 

 

Владислав: «Шахи для мене – це майже все життя. Любов до шахів я унаслідував від батька».

 

 
 

А чи знаєте Ви, що шахи – це ефективний спосіб поліпшити пам’ять. Також ця гра тренує розум у розв’язанні складних логічних задач, тому лікарі рекомендують її для боротьби з хворобою Альцгеймера.

 

Батьківщиною шахів вважають Індію епохи держави Гуптів (близько 1400 років тому). Звідти гра потрапила в Ераншахр (територія сучасних Ірану і Іраку), потім на Близький Схід та в Європу.

 

Чому традиційні шахові фігури не схожі на реальних солдатів, слонів і королів? Гра потрапила до Європи через ісламський світ. Іслам забороняє робити статуї тварин або людей, тому шахові фігури набули дещо абстрактного вигляду.

 

 

У стародавніх і середньовічних шахах було чимало екзотичних модифікацій фігур: дракони, кентаври, єпископи, вершники тощо. З часом їх набір поповнювався, в тому числі гренадерами, саперами та іншими військовими фахівцями, а XX століття збагатило шахи танками, літаками, і навіть атомною бомбою, в яку перетворюється пішак, дійшовши до останньої горизонталі.

 

 

Найдавнішу із записаних шахових партій датують 900 роком – це була гра між багдадським літописцем та його учнем.

 

Сім мистецтв, яким навчалися майбутні лицарі, називалися «Сім лицарських чеснот». Це фехтування, плавання, соколине полювання, складання віршів на честь дами серця, володіння списом, верхова їзда та гра в шахи.

 

 

Число можливих унікальних шахових партій набагато більше, ніж число електронів у Всесвіті! Число електронів становить близько 10^79, а число унікальних шахових партій  10^120.

 

 

 Найдовша теоретично можлива гра в шахи може складатися з 5949 ходів. 

 

 

Друга книга, яку надрукували англійською, була про шахи!

 

Спочатку ферзь (королева) міг рухатися лише на одну клітинку по діагоналі, згодом  на дві клітинки. А потім в Іспанії був період Реконкісти, коли королева Ізабелла наказала, що саме Королева має бути найсильнішою фігурою.  І в шахах також! 

 

 

Із вихідного положення існує вісім різних способів поставити мат у два ходи і 355 різних способів поставити його в три ходи.

 

 

 Дякуємо Alma mater за свято інтелекту, здоров’я та краси!

Разом сягнемо нових рекордів!  

  

 

студенти 1 курсу ГПФ спеціальності «Журналістика»
Олег Снігур, Вікторія Хлопчанюк, 
 доцент кафедри журналістики та мовної комунікації Олена Балалаєва

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook