Студентський науковий гурток "Таксатор"

Основні напрями наукової діяльності

  • дослідження продуктивності лісових ценозів і приросту лісових насаджень;
  • застосування матеріалів супутникової зйомки для картографування лісових насаджень і встановлення їхніх таксаційних параметрів;
  • використання безпілотних літальних апаратів для обліку лісів і мисливської фауни;
  • моніторинг лісових пожеж за даними дистанційного зондування Землі, дослідження просторового розподілу загорань та картографування згарищ;
  • моделювання форми деревних стовбурів з метою обліку деревного запасу;
  • моделювання динаміки основних таксаційних показників насаджень;
  • аналіз розміру користування лісом та шляхи його оптимізації;
  • вивчення системи електронного обліку деревини та технології 3D-сканування;
  • дослідження таксаційної будови, сортиментної і товарної структури деревостанів.

Практичне навчання

Студенти нашого гуртка знайомляться з сучасним електронним вимірювальним обладнанням, а також набувають практичних його використання в польових умовах. А це – електронні мірні вилки, польові комп’ютери, лазерні висотоміри, прилади для дослідження приросту дерев тощо. Використання високотехнологічного обладнання вимагає глибшого розуміння процесу аналізу даних - наші студенти вивчають систему R для обробки інформації та підготовки якісної графіки для презентацій.


   

   

 

 

Наукові дослідження

Студенти залучаються до виконання науково-дослідної тематики кафедри, що дозволяє поглибити рівень теоретичної підготовки, познайомитися з останніми досягненнями лісотаксаційної науки, взяти безпосередню участь у польових дослідженнях. Усе це позначається на рівні випускних бакалаврських і магістерських робіт.

  

 

2023-2024 навчальний рік

Упродовж навчального року гурток провів два важливих заходи, які стосуються сучасних проблем розвитку національної інвентаризації лісів (НІЛ) України. Одержавши практичний досвід в складі польових бригад НІЛ України, учасники гуртка Іван Денисюк та Максим Гриценко зініціювали проведення онлайн-семінару «Досвід польової інвентаризації лісів» (https://nubip.edu.ua/node/143126) та майстер-класу по використанню програмного забезпечення «Small Forest» у НІЛ України. Обидва заходи викликали зацікавленість не тільки серед студентів, а й викладачів інституту.

Крім цього в січні 2024 року Іван Денисюк та Максим Гриценко взяли участь у навчальній поїздці до Німеччини в складі групи фахівців ВО «Укрдержліспроект», де познайомилися з підходами польового збору даних під час інвентаризації лісів.
Ірина Зібцева підготувала наукову роботу «Динаміка пошкоджень лісових насаджень на сході України внаслідок бойових дій» та здобула перше місце на І турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, чим поповнила наукові здобутки гуртка «Таксатор».

 

 

  

2022-2023 навчальний рік 

Активізація наукової роботи в умовах військового стану потребувала великої самоорганізації студентів. Так, Гриценко Максим успішно продовжив свою наукову роботу з дослідження деструкції деревного детриту та став фіналістом конкурсу Завтра.ЮА. Миронюк Марія презентувала на науковій конференції дослідження ефективності вимірювання висоти дерев за допомогою мобільних додатків та одержала диплом першого ступеня за кращу доповідь. Враховуючи виклики навчального року, більшість заходів відбувалося дистанційно, зокрема серія тренінгів із використання програмного забезпечення R для аналізу та візуалізації даних, вебінар щодо застосування мобільних додатків для обліку круглих лісоматеріалів.

2021-2022 навчальний рік

Упродовж навчального року робота студентського наукового гуртка була спрямована на посилення практичної складової навчання з використання сучасних технологій безпілотної зйомки лісових насаджень, а також сучасного лісотаксаційного обладнання для вирішення актуальних наукових проблем лісової галузі. Враховуючи важливу роль майбутніх фахівців у подоланні цих викликів, на кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту проведено тренінги з пілотування БПЛА, зацікавлені студенти мали можливість опанувати технології тривимірного сканування зразків деревини для точного визначення їхнього об’єму. В умовах пандемії ефективним способом комунікації зі студентами виявилася серія онлайн тренінгів щодо використання програмного середовища R для аналізу та візуалізації лісівничої інформації. Важливим результатом роботи гуртка стала наукова робота Гриценка М., яку подано на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт.

Дослідження трендів деструкції деревного детриту
(на фото студент 3-го курсу Гриценко М.)

2020-2021 навчальний рік

Не дивлячись на сучасні глобальні виклики та обмежену можливість спілкування в поточному році гурток продовжив роботу, спрямовану на активізацію студентського наукового пошуку та іншої творчої роботи. Протягом навчального року відбулося кілька тренінгів для студентів, зацікавлених в отриманні сучасних знань із використання безпілотних ліальних апаратів для вирішення різних завдань лісової галузі та садово-паркового господарства. Завдяки вдало вибраному напряму досліджень і цілеспрямованій роботі Євгеніій Чугай підготував наукове дослідження "Облік лісопродукції за допомогою аерофотозйомки" та виборов третє місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності "Лісове господарство", тим самим продовживши успіхи своїх колег-попередніків. Цьогоріч 15 студентів презентували результати своїх досліджень на трьох конференціях, які проводилися як в НУБіП України, так і за його межами.

Новим видом діяльності гуртка в умовах пандемії стала дистаційна участь зацікавлених гуртківців у вебінарах, де ключовими доповідачами були провідні закордонні вчені. Таким чином студенти змогли роширити свій кругозір та збагатитися новими науковими ідеями завдяки презентаціям докторів Романа Войціка (Roman Wójcik) та Войцеха Кедзьори (Wojciech Kędziora) з Варшавського університет природничих наук, а також Михайла Яцкова (Mikhail Yatskov) з Тихоокеанської Північно-Західної наукової лабораторії Лісової Служби США та Університету штату Орегон (м. Корвалліс, Орегон).

   

 

 

2019-2020 навчальний рік

У навчальному році на базі лабораторії обліку лісу студенти пройшли ряд тренінгів з використання ГІС-інструментів, даних дистанційного зондування Землі, безпілотних літальних апаратів для картографування та обліку лісових ресурсів, а також проведено навчання щодо можливостей статистичної системи R для вирішення практичних завдань лісової таксації. Зокрема, учасники гуртка зробили важливий внесок в оцінювання точності карти рівнинних лісів України, розробленої науковцями кафедри, яка врешті-решт була опублікована в провідному міжнародному виданні Remote Sensing. Дев'ять студентів презентували (заочно) результати своїх досліджень на 74-й Всеукраїнській науково-практичній конференції "Науковий пошук молоді для сталого розвитку лісового комплексу та садово-паркового господарства" (24 березня 2020 р.).

Завдяки плідній співпраці з Регіональним Східно-Європейським центром моніторингу пожеж, наковому доробку та грунтовній підготовці щодо застосування ГІС та даних дистанційного зондування Землі Катерина Федина протягом серпня-грудня 2019 р. пройшла стажування на балі лабораторій Лісової Служби США (м. Корваліс, Орегон), де досліджувала методи моделювання лісових пожеж на території Чорнобильської зони відчуження.

  

2018-2019 навчальний рік

Протягом навчального року гурток «Таксатор» представив 2 проекти на конкурсах студентських наукових робіт, які були високо оцінені конкурсним журі. Крім цього студенти-учасники наукового гуртка брали активну участь на науковій конференції «Проблеми розвитку лісової таксації, лісовпорядкування та інвентаризації лісів», м. Київ, 6–8 грудня 2018 р. та 73-й Всеукраїнській науково-практичній конференції «Науковий пошук молоді для сталого розвитку лісового комплексу та садово-паркового господарства» (м. Київ, 21 березня 2019 р.). За підсумками конкурсу на кращу студентську доповідь Биченко В.В. одержав диплом 1-го ступеня, а Бойчук Р.А. – 2-го.

Робота Катерини Федини на тему «Супутникова зйомка як інструмент раціонального природокористування» на підсумковій науково-практичній конференції Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Менеджмент» м. Одеса (13-15 березня 2019 р.) здобула 3-тє призове місце. Дослідження Володимира Биченка на тему «Моделювання форми та об’єму стовбурів дуба звичайного на основі рівнянь твірної» на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Лісове господарство» була удостоєна дипломом переможця. За результатами роботи гурток «Таксатор» нагороджено дипломом 3-го ступеня на першому етапі Фестивалю студентської науки 2019 та дипломом «За високу якість наукових досліджень».

Участь Катерини Федини в другому турі студентського конкурсу наукових робіт (2019 р.) у м. Одеса

   

Презентація наукових досліджень Володимиром Биченком на конкурсі студентських наукових робіт (2019 р.) у м. Харків

  

  

 2017-2018 навчальний рік

Гурток долучився до роботи 72-ої Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції «Науковий пошук молоді для сталого розвитку лісового комплексу та садово-паркового госоподарства» (21 березня 2018 р.). Дипломом 2-го ступеня була відзначена доповідь стедентки магістратури 1-го року навчання Марії Корень на тему:«Оцінка впливу пожеж на лісові екосистеми Рівненщини за даними Landsat».

На Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Лісове господарство», який проводився на базі Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва 11–12 квітня 2018 року, НУБіП України представляла учасниця нашого гуртка Марія Корень, яка виборола своє місце в другому турі конкурсу, пройшовши ретельне рецензування наукової складової роботи експертною комісією. Наукові дослідження на тему: «Просторово-часовий розподіл лісових пожеж на території Рівенщини за матеріалами супутникової зйомки (науковий керівник – канд. с.-г. наук Віктор Миронюк) були виско оцінені комісією, а за результатами конкурсу Марія посіла 3-тє місце.

Наукова доповідь Марії Корень на Всеукраїнському конкурсі наукових робіт (2018 р.), м. Харків

мешкова 

 

Нагородження студентського наукового гуртка "Таксатор" дипломом 2-го ступеня на Фестивалі студенської науки 2018

 

2016-2017 навчальний рік

Наукова робота студентів-учасників наукового гуртка «Таксатор» одержує належну оцінку. Так, у роботі 71-ої Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції «Ліс і зелена економіка України», яка проводилися на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства 23–24 березня 2017 року, взяло участь 10 учасників наукового гуртка кафедри. Троє з них стали переможцями конкурсу «Краща студентська доповідь»:

  • І місце розділили доповіді магістрів Миколи Георгіяна (2-й рік навчання) на тему «Поєднання знімків SENTINEL-2 і даних повидільної таксації для дешифрування деревного запасу лісових насаджень» і Максима Мацали (1-й рік навчання) – «Особливості структури депонованого вуглецю в біомасі дубових лісів Полтавщини»;
  • ІІ місце посіла презентація досліджень Марії Корень (4 курс) на тему «Сучасні рішення моніторингу лісових пожеж на території Рівненської області за даними дистанційного зондування Землі».

Вагомим досягненням діяльності наукового гуртка в 2016-2017 н.р. стала участь студентів у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук за галуззю науки «Екологія та екологічна безпека», який відбувся на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка (м. Полтава). Наукова робота магістра першого року навчання Максима Мацали на тему «Депонування вуглецю дубовими лісами України» (науковий керівник – д-р с.-г. наук Андрій Білоус) була відзначена дипломом ІІ ступеня за перемогу у студентському конкурсі. Магістр-дослідник другого року навчання Микола Георгіян за результатами конкурсу нагороджений дипломом ІІІ ступеня за наукову роботу «Моніторинг лісових екосистем за даними космічної зйомки» (науковий керівник – канд. с.-г. наук Віктор Миронюк).

Наукові доповіді Максима Мацали та Миколи Георгіяна на Всеукраїнському конкурсі наукових робіт (2017 р.), м. Полтава

  

Презентація результатів досліджень на студентських науково-практичних конференціях:

71-ша Всеукраїнська науково-практична студентська конференція
«Ліс і зелена економіка України» (23-24 березня 2017 року)

    

    

    

70-та Всеукраїнська науково-практична студентська конференція
«Науковий пошук студентства у лісівництві, деревообробці та садово-парковому господарстві»
(7-8 квітня 2016 року)

     

    

 

 Стратегія розвитку наукового гуртка

 

  • Обмін досвідом зі студентами та викладачами щодо сучасних тенденцій розвитку лісової таксації та лісовпорядкування.

  • Залучення до виконання науково-дослідної тематики кафедри.

  • Вивчення новітніх досягнень лісової інвентаризації й моніторингу лісів.

  • Набуття навичок використання сучасних лісотаксаційних приладів й інструментів.

  • Знайомство зі спеціалізованим програмним забезпеченням для обробки й аналізу лісотаксаційних даних.

  • Вивчення можливостей дистанційних технологій для таксації лісу.

Наші досягнення

  

 

    

 

 

Публікації в наукових фахових виданнях

1.  Миронюк В. В., Георгіян М. І. Застосування стратифікованої вибірки для регіональної оцінки площі лісів України за даними глобальних карт лісового покриву. Збалансоване природокористування. 2017. № 1. С. 69–74.

2. Георгіян М. І.Миронюк В. В. Дешифрування видового складу лісових насаджень за даними супутникових знімків Sentinel-2. Лісове і садово-паркове господарство. 2017. № 11. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/licgoc_2017_11_6.

3. Мацала М. С., Білоус А. М. Оцінювання депонованого вуглецю у грубому деревному детриті дубових лісів України. Науковий вісник НЛТУ України. 2017. Вип. 27(6). С. 16–19. 

4. Білоус А. М., Матяшук Р. К., Білоус С. Ю., Мацала М. С. Динаміка вуглецю біомаси в лісових екосистемах парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Феофанія". Лісове і садово-паркове господарство. 2017.  

5. Миронюк В. В., Білоус А. М., Дячук П. П., Федина К. Р. Точність вибіркової таксації лісу залежно від конфігурації пробних ділянок. Біоресурси і природокористування. 2018. Т. 10. № 5–6. С. 146–155.

6. Биченко В. Б., Биченко В. В., Миронюк В. В. Моделювання об’єму ділових сортиментів дуба звичайного з використанням рівнянь твірної деревних стовбурів. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2018. Вип. 288. С. 6–17.

7. Биченко В. В., Тищенко О. М. Закономірності збігу стовбурів дерев берези повислої у штучних насадженнях Українського Полісся. Науковий журнал «Український журнал лісівництва та деревинознавства». 2020. T. 11, Вип. 1. C. 4-12.

План-графік роботи наукового гуртка "Таксатор" на 2017–2018 навчальний рік

План-графік роботи наукового гуртка "Таксатор" на 2018-2019 навчальний рік

План-графік роботи наукового гуртка "Таксатор" на 2019-2020 навчальний рік

План-графік роботи наукового гуртка "Таксатор" на 2020-2021 навчальний рік

План-графік роботи наукового гуртка "Таксатор" на 2022-2023 навчальний рік

План-графік роботи наукового гуртка "Таксатор" на 2023-2024 навчальний рік

 

Керівник наукового гуртка: проф. Миронюк В.В.

Звіт про роботу наукового гуртка за 2015-2016 н.р.

Звіт про роботу наукового гуртка за 2016-2017 н.р.

Звіт про роботу наукового гуртка за 2017-2018 н.р.     Протокол засідання кафедри

Звіт про роботу наукового гуртка за 2018-2019 н.р.

Звіт про роботу наукового гуртка за 2019-2020 н.р.   

Звіт про роботу наукового гуртка за 2020-2021 н.р. 

Звіт про роботу наукового гуртка за 2021-2022 н.р. 

Звіт про роботу наукового гуртка за 2022-2023 н.р.

Звіт про роботу наукового гуртка за 2023-2024 н.р.

 

 



 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook