Доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі НУБіП Любов Панкратова про ситуацію на світових зернових ринках в студії AgroFM

13 вересня 2018 року

     Доцента кафедри біржової діяльності і торгівлі НУБіП Любов Панкратову запросили до студії AgroFM для розмови про ситуацію на світових зернових ринках.

     Зокрема вона представила аналіз теперішньої ситуації: якщо говорити про зернові культури, ми маємо незначні втрати через погодні умови, тому врожай на сьогодні є дещо меншим – 24,5 млн тонн і відповідно експорт по пшениці на рівні 16,5 млн тонн. Це десь на 1 млн тонн менше минулорічного. Разом з тим, очікується експорт ячменю на рівні 4,5 млн тонн. А це – досить непоганий показник. Ще триває активний збір пізніх зернових і тут очікується приріст: десь 30-31 млн тонн кукурудзи, проти 24,5 – у минулому році. З цих 30 млн тонн на експорт планується 24,5 (проти 18 млн тонн у 2017 році). Тобто, тут є явний приріст.
     Якщо Росія у минулому році поставила на міжнародний ринок рекордний обсяг пшениці – 42 млн тонн, то в цьому році прогнозується на 7 млн тонн менше. До того ж у світі побоюються, що якщо Росії буде не вистачати пшениці для внутрішніх потреб, вони можуть просто ввести заборону на її вивезення.

     Україна такими методами не діє. У нас щорічно підписується Меморандум з учасниками експортної торгівлі і обсяги торгівлі стають прогнозованими. Підписано цей документ і у серпні ц.р. Згідно нього передбачається поставка 8 млн тонн продовольчої пшениці і 8 млн тонн – фуражної. Ці показники не є фіксованими. Вони можуть бути переглянуті у вересні та скореговані, зазначила в ефірі AGRO.FM експерт аграрних ринків, доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі НУБіП України Любов Панкратова.

Повна версія інтерв’ю розміщена на сайті або сторінці Facebook AGRO.FM за посиланнями:

https://www.facebook.com/AgroFarmersMedia/videos/2467478820151302/

https://www.youtube.com/watch?v=NDtMoUIsctY

Надія Резнік,
завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook